Portal 072info

Građani masovno mijenjaju imena i u vrijeme korone

6f4e4676 2f2e 4518 aca4 591d73b1adc3der
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od početka ove godine do kraja avgusta u gradu na Vrbasu 35 građana je promijenilo svoje ime, podaci su Odjeljenja za opštu upravu.

Iako je veći dio godine obilježila pandemija virusa korona, čak 40 građana je u ovom periodu podnijelo zahtjev za promjenu ličnog imena, ali su, kako ističu u ovom odjeljenju, pojedini zahtjevi još u obradi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“U istom periodu prošle godine donesena su rješenja za promjenu ličnog imena za 91 osobu. Do kraja 2019. svoje ime promijenilo je 103 ljudi”, kazala je za “Nezavisne” Diana Džaja Jokić, šef Odsjeka za građanska stanja, upravne poslove i pravnu pomoć građanima  u ovom odjeljenju.

Istakla je da najviše zahtjeva, u pravilu, podnose žene koje žele da promijene svoje prezime.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Najčešći podnosioci su žene koje, nakon prestanka braka, žele da vrate svoje djevojačko prezime. Nekolicina postupaka odnosi se na promjene kompletnog ličnog imena”, rekla je Džaja Jokićeva.

Dodala je da je postupak za promjenu ličnog imena ili prezimena sada donekle složeniji, jer je prošle godine usvojen novi Zakon o ličnom imenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“U postupku je neophodno dokazati da ne postoje smetnje u pogledu poreskih i drugih finansijskih potraživanja, da se protiv podnosioca ne vodi krivični postupak, ili ako je osoba osuđena za krivično djelo promjena ličnog imena ne može biti odobrena dok ne bude izvršena kazna, ili dok traju pravne posljedice osude”, navela je Džaja Jokićeva.

Dodala je da promjena imena ne može biti odobrena ni za osobe koje su upisane u poseban registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece, kao ni licima za kojima je raspisana međunarodna potjernica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naglasila je da najveći problem podnosiocima zahtjeva predstavlja odredba iz ovog zakona kojom se propisuje da se osobama koje žele da nakon okončanja braka vrate svoje prezime daje godina dana da, od razvoda, na jednostavan način vrate prezime.

“Nakon godinu dana od razvoda braka za vraćanje prezimena je potrebno provesti postupak i ispuniti sve naprijed navedene uslove”, rekla je Džaja Jokićeva, dodajući da državljani BiH, koji u RS imaju prebivalište najmanje godinu dana, podnose zahtjev nadležnom organu u mjestu prebivališta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)