Građani najavljuju blokadu Sarajeva ukoliko se “problem KCUS-a ne počne rješavati”: Ovo je vapaj za život

Građanska inicijativa za Bosnu i Hercegovinu, koja broji više od 30.000 članova najavila je potpunu blokadu glavnog grada Bosne i Hercegovine ako se problem KCUS-a ne počne rješavati do utorka, 6. aprila 2021. godine te se na taj način ne utvrde činjenice i realno stanje, navodi se u saopćenju.

– Činjenica da rukovodstvo KCUS-a nikome ne dozvoljava ukazak u krug bolnice aludira da se ima šta sakriti. Ova grupa građana u ponedeljak, 5. aprila podnijet će Tužilaštvu KS krivičnu prijavu protiv rukovodstva KCUS-a koju potpisuje više od 3.000 građana, a od Vlade KS i FBiH tražiti da preuzmu kontrolu nad Kliničkim centrom u Sarajevu i zaustave kriminal u ovoj instituciji koji je rezultirao desetinama mrtvih, čiji su životi, ako je suditi po ispovijestima njihovih uposlenika, mogli biti spašeni – navodi se u saopćenju koje potpisuje Kenan Musić, predsjednik Udruženja mladih umjetnika BiH i direktor Omladinskog film festivala Sarajevo.
Dalje se navodi da se rukovodstvo KCUS-a ponaša bahato “i prema građanima se odnose kao prema životinjama, a svjedočenja stotina građana potvrđuju totalni haos i kolaps na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, na čelu sa Sebijom Izetbegović”.

– U slučaju da Tužilaštvo KS do utorka ne uđe u KCUS i ne počne vršiti zakonom propisane radnje, a Vlada KS, s kojom se jedino još normalno može razgovarati, ne preuzmu kontrolu nad buntovnim i zločinačkim rukovodstvom KCUS-a, Građanska incijativa će u srijedu 7. aprila izvršiti blokadu glavnog bh. grada, te protestvovati ispred KCUS-a, Tužilaštva KS i Vlade KS – piše u saopćenju.
Naglašava se da će protesti biti organizovani uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.
– Menadžment KCUS-a mora biti smijenjen. Bez odlaganja do utorka 6.aprila 2021. godine. Ovo je vapaj za život – zaključuje se u saopćenju.

IZVORAvaz
Prethodni članakVELIKA TUGA: Srce naše Ameline Nadžak nažalost nije izdržalo
Sljedeći članakDok čekamo na masovnu imunizaciju – Ko su prioriteti?