GRAĐANI OPREZ: Očekuju se jaki udari vjetra, evo i gdje

F02FBC88 EF1C 43C6 B43E B9E0242D6A05

Narandžasto i žuto upozorenje zbog jakih udara vjetra danas je izdato za većinu krajeva BiH, osim za područja Prijedora i Semberije.

Na području Livna, Sarajeva, Trebinja i Foče na snazi je narandžasti meteoalarm zbog vjetra udara i do 80 kilometara na sat lokalno, dok je za područje Bihaća, Tuzle, Mostara, Višegrada i Banje Luke na snazi žuto upozorenje.

U regiji Trebinja i Foče od 15 sati do ponoći duvaće mjestimično pojačan vjetar s udarima od 60 do 80 kilometara zbog čega je na snazi narandžasto upozorenje, objavljeno je na sajtu Meteoalarma.

Narandžasti meteoalarm u regiji Livna na snazi je cijeli dana, a na području Sarajeva od 11 sati do ponoći.

Žuti meteoalarm cijeli dan je na snazi u regiji Bihaća, Mostara i Višegrada gdje se očekuju udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, a na području Tuzle od 11 do ponoći.

Na području Banjaluke prognoziran je vjetar jačine preko 40 kilometara na sat, a meteoalarm je na snazi od 11 do 17 sati, prenosi Srna. 

Narandžasti meteoalarm ukazuje opasne vremenske prilike. Kada su u pitanju udari vjetra građani se upozoravaju na moguća strukturalna oštećenja i rizik od povreda od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Mogući su i prekidi u snadbijevanju električnom energijom.

Žuti meteoalarm ukazuje na potencijalno opasno vrijeme – očekuju se manje smetnje u aktivnostima na otvorenom, a građani se upozoravaju da budu svjesni krhotina koje nosi vjetar.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE