Građani poručili na protestima u Sarajevu: Ljudi umiru pred vašim očima

z 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Sarajevu se danas održavaju novi protesti protiv nesposobne vlasti zbog nenabavke vakcina.  Organizator je pokret “Ženski marš”. 

Kolona automobila je sa Željezničke stanice stigla ispred Zemaljskog muzeja, odakle zajedno sa ostalim građanima dalje idu do državnog parlamenta.

Blokirana je glavna ulica na Marindvoru. Građani su stigli ispred Parlamenta BiH.

Na protestima učestvuje i doktor Bakir Nakaš, podnosila krivične prijave protiv Vijeća ministara i Vlade BiH.

Protesti se održavaju jer su se Vijeće ministra Bosne i Hercegovine i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine oglušili o zahtjeve sa protesta od 6. aprila 2021. godine. 

– Ovoga puta zahtijevamo od zastupnika/ica, delegata/tkinja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da ODMAH:

– u skladu sa Poslovnicima o radu pokrenu smjenu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Vlade Federacije Bosne i Hercegovine;

– imenuju novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji će u roku od 14 dana po imenovanju javnosti predstaviti jasan i provodiv Akcioni plan borbe protiv pandemije koronavirusa i upravljanja krizom – saopćeno je iz Pokreta “Ženski marš”.

Incijativa „Borba za život“, koja je sada već prerasla u pokret „Ženski marš“, svakodnevno dobiva sve veću podršku građana i građanki Bosne i Hercegovine. Podršku su imenom i prezimenom iskazali i nastavnici, suradnici i studenti Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Muzičke akademije, Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Podršku su iskazali i prosvjetni radnici i građani svih gradova i općine Unsko-sanskog kantona, te Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.