Portal 072info

Građani Sanskog Mosta u panici, stručnjaci potvrdili da gmizavaca ima više nego inače

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

zmijazemljatrava

Mještane Sanskog Mosta, posebno poljoprivredne proizvođače koji obrađuju svoje zemljišne parcele, ovih dana je uznemirio povećan broj zmija. Iz Veterinarske stanice Sanski Most ističu kako nema mjesta panici te da se radi o uobičajenoj pojavi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema riječima Izeta Kovačevića, direktora ove ustanove, ovo je doba godine kada su zmije, poslije zimskog sna, izuzetno aktivne te svoja tijela izlažu suncu, zbog čega se čini da ih je povećan broj.

Prema njegovim riječima, brojno stanje ovih gmizavaca direktno je proporcionalno hrani koju nalaze u svojim prirodnim staništima.

“U vrijeme povećanog broja glodara i drugih životinja kojima se zmije hrane, raste i njihov broj u prirodi. Takve godine se zovu i zmijskim godinama. Najveći broj zmija koje se mogu sresti pored rijeka su vodene zmije ili bjelouške, koje su bezopasne za ljude, tako da nema mjesta panici”, rekao je Kovačević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pretpostavlja se kako su vremenske prilike, odnosno nagli prelazak iz hladnijeg u veoma toplo vrijeme, izmamile vodene zmije na obale u potrazi za suncem i toplotom. Tako se zmije zadnjih dana mogu vidjeti na drveću ili osunčanim i kamenitim dijelovima riječnih obala.

Kovačević je istakao da je ovo doba godine kada se, nakon zimskog sna, ovi gmizavci pripremaju za parenje, zbog čega ih često možemo sresti na otvorenom u većem broju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, iz sanskog Doma zdravlja ističu kako raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog otrova.

Nezavisne.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME