Građani Sarajeva revoltirani zbog višesatnog čekanja na ljekarski pregled

Screenshot 1 2004

Pandemija koronavirusa je znatno ugrozila zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini. Kako on (ne) funkcioniše u Kantonu Sarajevo opet su upozorili građani koji su danas satima čekali na pregled u COVID ambulanti Doma zdravlja Vrazovo.

Neki od njih su svoja iskustva podijelili na društvenim mrežama. Prema njihovim riječima, čekali su cijeli dan – od 10 do 19 sati. Bilo je i onih kojima je nakon dugog čekanja navodno poručeno da sutra dođu. Svoje neugodno iskustvo s javnošću je podijelila i novinarka BHT-a Lejla Zvizdić tvrdeći da je sedam sati čekala na pregled.Dugo čekanje na pregled je uzrokovalo uznemirenost i nezadovoljstvo građana. Jedan takav trenutak je danas snimljen u kojem je vidljivo kako se građanka požalila na neadekvatan tretman.

Na njeno upozorenje da će se novinarima obratiti zbog neodgovarajućeg tretmana, jedan od uposlenika joj je odgovorio: “Zovi šta hoćeš”.

“Kako vas nije sramota, cijeli dan se mrznem s temperaturom – ja i još pogledajte koliko ljudi. Ne daj Bože da se vama prepustim. Čitav dan sam bila tiha i šutim na vaše gluposti”, poručila je nezadovoljna građanka.

Dugi redovi su danas bili i ispred Doma zdravlja “Omer Maslić” u Općini Novo Sarajevo.

Dug red ispred Doma zdravlja Dug red ispred Doma zdravlja “Omer Maslić” (Foto: Klix.ba)

Od početka pandemije koronavirusa građani i pojedini stručnjaci su ukazivali da zdravstveni sistem ne funkcioniše dobro. Put pacijenta još nije jasan ni samim pacijentima, ali čini se ni samim zdravstvenim radnicima.

Rusmir Mesihović kao kadar Demokratske fronte (DF) je u julu podnio ostavku na poziciju ministra zdravstva zbog zdravstvenih problema. Kao v. d. tu funkciju je vršio ministar privrede njegov stranački kolega Draško Jeličić da bi i on 21. oktobra podnio ostavku na tu funkciju takođe zbog zdravstvenih problema. Jasna Agić iz Saveza za bolju budućnost (SBB), koja je ranije podnijela ostavku na funkciju ministrice za socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, je 31. oktobra imenovana za v. d. ministricu zdravstva.


Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba Kantona Sarajevo je naloženo da se trijaža za one koje se sumnja da su zaraženi i koji jesu zaraženi radi svaki dan od 8 do 22 sata u PZZ-u, COVID centru i COIVD ambulantama, uspostavljanje COVID punktova svaki dan od 20 do 8 sati na Saraj polju koji će pokrivati i kadrovi iz drugih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo te da se pacijenti sa blagom kliničkom slikom opserviraju u kućnim uslovima, a oni sa lakšom hospitaliziraju u Općoj bolnici.

Klix.ba

Prethodni članakNebojša Đurić iz Teslića riješio matematički problem kojim se svjetski stručnjaci bave decenijama
Sljedeći članakNESREĆA U BIH: Automobilom udario troje djece na pješačkom prijelazu (VIDEO)