Građani se žale na stomačne tegobe, kako znati da li je to jedan od simptoma koronavirusa?

36444 korona 10 foto d pozderovic fmob
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kao i svake prethodne, i ove godine usljed ljetnih vrućina veliki broj pacijenata zatražio je ljekarsku pomoć u domovima zdravlja zbog stomačnih tegoba, najčešće povraćanja, dijareje, te mučnine i bolova u stomaku. Ono što ovu godinu razlikuje od prethodnih je trenutno aktuelna delta varijanta koronavirusa, za koju su, kako stručnjaci navode, jedan od simptoma i stomačne tegobe.

Prema riječima Ines Popovac, glasnogovornice Doma zdravlja Mostar, u protekle dvije sedmice povećao se broj pacijenata koji se ljekarima ove ustanove žale na stomačne tegobe.

– Međutim, tako to bude svakog ljeta, s obzirom na visoke temperature. Bilo je dosta pacijenata koji su došli sa simptomima dijareje i povraćanja, te su upućeni i na testiranje na koronavirus. Dio njih je bio pozitivan, ali bilo je i onih koji su na taj virus negativni – kazala je Popovac.

Virusne i bakterijske infekcije

Doktorica Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banja Luka, objasnila je da gastrointestinalne infekcije nisu ništa neuobičajeno za ovo doba godine.

– Mi također imamo povećan broj pacijenata sa tegobama gastrointestinalnog trakta. Najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju su dijareja, odnosno proliv, povraćanje, mučnina, te grčevi u stomaku. Neki mogu da imaju i povišenu temperaturu, mada taj simptom nije prisutan kod svih pacijenata – kazala je.

ČITAJ JOŠ:  Ima li kraja: Ovo su cijene goriva u BiH

Istakla je da je većina tih infekcija virusnog porijekla, čiju su najčešći uzročnici rotavirusi i adenovirusi, ali da to mogu biti i drugi virusi.

– Sama bolest se u najvećem broju slučajeva prenosi putem dodira, hrane koja nije dovoljno oprana ili nije tretirana, putem prljavih ruku i tako dalje. Većina infekcija su virusne, mada ono što nas ljekare ozbiljnije zabrinajva jeste mogućnost bakterisjkih infekcija crijevnog trakta. Svi smo čuli za salmonelu. Ona je najčešći uzročnih bakterijskih infekcija i može biti potencijalno opasna – kazala je dr. Stanetić, dodavši kako su takvi pacijenti mnogo teže bolesni, dehidrirani, imaju povišenu temperaturu i najčešće zahtijevaju bolničko liječenje.

Ono što pogoduje razvoju ovih infekcija u ljetniom periodu su i visoke temeprature, tako da treba obratiti pažnju na čuvanje hrane, posebno one koja je podložna kvarenju, poput raznih kolača, sladoleda, mlijeka i mliječnih proizvoda, čak i jaja.

– Znači sve ono što je lako kvarljiva hrana definitivno bi trebalo kontinuirano da se čuva na hladnom mjestu, u frižiderima, i na taj način bi se izbjegao i značajan dio ovih infekcija. Što se tiče terapije, većina pacijenata ima blaže simptome bolesti i mnogi od njih se ne javljaju na ljekarski pregled, već sami poduzimaju mjere u smislu crijevne dijete, malo više odmora, uzimanja više tečnosti, te se za dan, dva ili tri već osjećaju dobro.

ČITAJ JOŠ:  Dok traže poskupljenje struje, na plaće troše skoro 200 miliona KM

Druga grupa pacijenata, dodala je, su oni koji imaju izraženije simptome te dolaze na ljekarske preglede.

– Njima se također savjetuje dijeta. Ona se zasniva na konzumiranju bistrih supa, kuhane riže i mrkve, dvopeka i uzimanja većih količina tečnosti, najbolje u obliku biljnih čajeva. Jedan od ogromnih problema ovih infekcija je dehidracija, odnosno gubitak tečnosti i eritrolita. Na ove gubitke su najosjetljiviji djeca, pogotovo predškolskog uzrasta, te starije osobe – kazala je, objasnivši da je veoma bitno da se tečnost i eritrociti nadoknade, jer u nekim rijetkim slučajevim dehiracija može biti kobna za pacijenta.

U zdravstvenim ustanovama pacijentima se nerijetko daje i infuzija sa ili bez drugih lijekova, ovisno od procijene, težine kliničke slike i i stanja samog pacijenta.

Simptomi koronavirusa

Što se tiče simptoma novog soja koronavirusa, u koje spadaju i mučnina, povraćanje i dijareja, dr. Stanetić je kazala da su ti simptomi bili evidentirani i kod prvog, alfa soja.

ČITAJ JOŠ:  Trgovinska razmjena BiH sa Rusijom i Ukrajinom u padu

– Kod delta soja se također kao mogući simptomi navode mučnina, povraćanje i proliv. Međutim, oni se uglavnom stavljaju uz druge simptome, odnosno ne javljaju samostalno, nego taj pacijent uz ove simptome ima i neke druge koji bi upućivali na eventualnu infekciju koronavirusom i onda se takvi pacijenti testiraju.

Primarni simptomi zaraze koronavirusom, podsjetila je, su glavobolja, povišena temperatura, grlobolja, kašalj, kratkoća daha, umor, malaksalost, te bolovi u mišićima i tijelu.

– Oni pacijenti koji imaju zastupljene samo gastrointestinalne tegobe, tipa proliva koji traje dan, dva ili tri, nema potrebe da se testiraju na koronavius. Međutim, ako pacijent ima i neke druge simptome od ovih koje sam ranije nabrojala, uključujući i gastrointestinalne tegobe, u tim slučajevima definitivno se preporučuje testiranje. Svi izvori informacija koje mi dobijamo navode i stomačne tegobe kao jedan od mogućih simptoma, ali on se nikad ne javlja samostalno i uvijek ima i drugih simptoma koji će nas navesti na to da se radi o infekciji koronavirusom – zaključila je dr. Stanetić.

GODISNJICA
MARKETING