Građani Srbije izlaze na proteste petu sedmicu zaredom, ne odustaju od zahtjeva

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Beogradu će danas biti organizovani peti protesti “Srbija protiv nasilja”, tačno mjesec dana od kada je 13-godišnji Kosta Kecmanović ubio devet učenika i domara u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Okupljanje će početi u 18:00 sati ispred Skupštine Srbije. Planirano je da se pođe u šetnju Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom ulicom, preko Trga Slavija i Ulicom kralja Milana do Trga Nikole Pašića i Pinoirskog parka, čime će biti napravljen “prsten” oko zgrade Predsjedništva.

Velika bina će biti postavljena ispred skupštine, a prisutnima će se, kako je najavljeno, obratiti “žrtve režima”.

Zahtjevi protesta su smjenjivanje Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje, kao i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Na protest “Srbija protiv nasilja” pozivaju opozicone parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-lijevi klub, ali naglašavaju da protest nije politički.

Demonstranti su na svim prethodnim protestima ujedno tražili i ostavku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uzvikujući: “Vučiću, odlazi”.

Međutim, Vučić je, podsjetimo, odlučio da odstupi s pozicije predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) te je podnio ostavku i poručio da će od sada biti predsjednik svih građana.

Klix