Portal 072info

Građani traže spisak poslanika koji traže bijeli hljeb

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine zatražili su da se javno objave imana zastupnika državnih poslanika koji su po isteku mandata podnijeli zahtjev da im se narednih 12 mijeseci isplaćuje tzv. „bijeli hljeb“, odnosno plaće za cijelu narednu godinu ikao više neće biti državni zastupnici, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Administrativna komisija zastupničkog doma Federacije BiH je do ponedjeljak zaprimila oko 50 zahtjeva bivših zastupnika koji su se izjasnili da žele primati bijel hljeb, što će državu koštati 30.000 KM za svakog od njih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema aktuelnim zakonikm propisima u BiH, bivšim državnim zatupnicima svih nivoa vlasti omogućeno je da i po isteku mandata primaju plaću i to godinu dana, ukoliko se nakon isteka mandata nisu vratili na radna mjesta na kojima su radili prije ulaska u politiku, piše Patria.

Građani su posljednjih nekoliko godina, kada je BiH pogođena teškom ekonomskom krizom, često od vlasti tražili ukidanje „bijelog hljeba“, ali to se do sada nije desilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Bijelog hljeba“ jučer se javno odrekao tek Jasmin Duvnjak (SDA), bivši zastupnik u Predstavničkom domu FBiH, piše Patria.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME