Portal 072info

Građani u BiH konzumiraju kancerogeno voće i povrće!

Građane širom BiH uznemirilo je novo saznanje da je voće i povrće koje se nalazi na tezgama širom zelenih tržnica naše zemlje prskano otrovnim kancerogenim fungicidom.

Iz prodaje su već povučene mandarine, a dobro upućeni u ovu oblast smatraju da se opasne supstance nalaze i na ostalom voću i povrću, a posebno na jabukama i krompiru. Stručnjaci naglašavaju da se određene vrste voća i povrća ovim supstancama tretiraju 20 puta, što je mnogo više od dozvoljenog postotka.

Većina iz uvoza

Husref Bradarić, predsjednik Udruženja “Zdrava hrana”, kaže da su oni protivnici voćara koji prskaju voće od 18 do 20 puta u godini kako bi zaustavili proces truhljenja.  

– Mi se bavimo proizvodnjom organske hrane tako da koristimo samo prirodne supstance. Kao Udruženje “Zdrava hrana” borimo se protiv toga, želimo pokrenuti organsku proizvodnju koja bi bila u potpunosti zdrava. Hoćemo da proizvodimo prirodno povrće – kaže Bradarić.

Iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača BiH ranije su upozoravali da je pojava otrovnih fungicida na voću i povrću sve prisutnija na bh. tržištu, jer se radi o pesticidima koji usporavaju truhljenje svježih namirnica, a većina je iz uvoza.

U Agenciji za sigurnost hrane BiH kažu da su od nadležnih inspekcijskih organa entiteta i Distrikta Brčko zatražili da pojačaju mjere kontrole pri uvozu na mjestu carinjenja i na tržištu zbog prisustva pesticida na citrusima, što podrazumijeva i provjeru na prisustvo aktivne tvari imazalil.

Analiza podataka

Također, iz ove agencije smatraju da nema potrebe za zabrinutost jer, kako su nam kazali, kada se usporede podaci o laboratorijskim analizama hrane na prisustvo pesticida u odnosu na prethodni period, u BiH nema značajnijih odstupanja.

– Kada se analiziraju podaci o zdravstvenoj ispravnosti hrane, koje Agencija prikuplja u saradnji s nadležnim laboratorijima u BiH, možemo reći da se procent neodgovarajućih uzoraka već nekoliko godina kreće između četiri i pet posto, što je u skladu sa stanjem u drugim zemljama u okruženju, kao i zemljama EU – kažu iz Agencije.

Činjenica da se svakodnevno otkrivaju proizvodi tretirani ovim otrovnim hemikalijama te da se ove supstance mogu provjeriti isključivo laboratorijskim putem je zabrinjavajuća jer potrošači, do objavljivanja zvaničnih rezultata, konzumiraju takve proizvode prskane prekomjernom količinom pesticida.

Propada trećina hrane

Pesticidi su biološke ili hemijske tvari koje se koriste u svrhu kontrole štetočina, korova i bolesti u proizvodnji hrane.

U skladu sa zvaničnim podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), na globalnom nivou godišnje propadne jedna trećina ukupno proizvedene hrane, a bez primjene pesticida gubici bi bili daleko veći.

Avaz

Podijelite članak

Počitajte još

DiCaprio donirao novac za pomoć ugroženoj vrsti planinskih gorila u Kongu

Redakcija

Objavljene fotografije hapšenja Alena zvanog “Luster” koji je švercao drogu iz BiH i Albanije

Redakcija

State Department objavio odluku o proglašenju Zukića nepoželjnom osobom u SAD-u

Redakcija

Slike užasa iz Salvadora: Uznemirujuće priče iz karantina

Redakcija

Građani ovih zemalja mogu ući u Crnu Goru

Redakcija

Ko je Tijana Ajfon, osumnjičena za organiziranje prostitucije

Redakcija

To smo dugo čekali: Moderna verzija legendarnog Renaulta 4 (FOTO)

Redakcija

Trostruko ubistvo u BiH

Redakcija

SIPA: Nakon Solaka i Hodžić zadržan na kriminalističkoj obradi

072info

Muftija Sulejman koji je oženio 50 godina mlađu Eminu i ranije šokirao javnost

Redakcija

Jennifer Lopez mokra do kože plesala po kiši, a onda uradila neočekivano (VIDEO)

Redakcija

Policija na zabavi u Bijeljini zatekla i sudiju koji je dijelio pravdu u Ligi prvaka

072info

Zelena salata djeluje čudotvorno – uklanja bol i nesanicu, smiruje

072info

Opsadno stanje pred Hitnom pomoći u Sarajevu: Otkrili smo o čemu se radi

Redakcija

Predstavnici Vlade ZDK uručili bolnici u Tešnju mobilni rendgen uređaj

072info

Zavirite u predivnu Dolinu Mumijevih po kojoj je i snimljen crtani film

072info

Postfestum još jedne zabave u BiH: Starlete, sudije, droga, oružje i policija

Redakcija

Haos u Americi: Gori pola grada (VIDEO)

Redakcija

Dogovara se strašna borba: Ovo je brutalnost u najsurovijem obliku

Redakcija

Uhapšeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić (FOTO)

072info