Građani u strahu zbog pljački stanova, policija ima savjet

Krađe i razbojništva svakodnevno pune stranice crne hronike i policijske izvještaje, a novi metod krađe u stanovima iznenadio je stanovnike Sarajeva.

Bez obijanja i fizičkih prijetnji, nepoznata lica gotovo neprimijetno odnose vrijedne predmete iz stanova Sarajlija. O kakvoj metodi se radi, te kako se zaštititi, pogledajte u nastavku.

Novi način krađe u stanovima u Sarajevu. Posljednjih dana, pojavile su se nepoznate osobe koje odjevene u službene uniforme određenih kompanija dolaze na kućnu adresu s ciljem krađe. Najčešće se predstavljaju kao serviseri kablovske televizije, i na taj način ulaze u stanove. Tada, umjesto popravke slijedi krađa.

Oko 10 ujutro mi je muškarac u teget uniformi pokucao na vrata, tražeći da ga pustim u stan kako bi “otklonio kvar”. Odgovorila sam da u stanu nema nikakvog kvara. Nisam otvorila vrata, ali sam ga vidjela kroz špijunku. Izgledao mi je sumnjivo, a bila sam sama u stanu sa malom bebom. Ponovio je da mora ući i otkloniti kvar, jer ga je poslala “firma”. Još jednom sam rekla da nema nikakvog kvara i zamolila da ode“, glasi poruka uplašene Sarajke koja je ispričala svoje iskustvo za N1.

Pred kameru, kako nam je rekla, ne smije. Plaši se kako će isti čovjek ponovo pozvoniti na njena vrata.

Građane Sarajeva pitali smo: jesu li imali iskustva sa pokušajima krađe u stanu.

Kada je u pitanju zaštita od kradljivaca koji koriste ove nove metode, iz policije savjetuju: prije nego što nepoznatu osobu pustite u stan, zatražite joj dokument koji potvrđuje da je zaista uposlena u firmi na koju se poziva.

Video pogledajte na ovom LINKU

N1