bolnica
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 1, 2021 @ 21:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

U krugu Kantonalne bolnice Zenica od početka prošle godine trebao je biti u funkciji Odjel interventne kardiologije. Zbog spora Gradske uprave Zenica i Kantonalne bolnice, ugovor s partnerom iz Njemačke u fazi je raskida, a pacijenti iz Zenice, često i životno ugroženi, i dalje se svakodnevno prevoze u Sarajevo i Tuzlu.

NER FIT

Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica

“Mi zaista imamo ogroman problem. Bilo je dana kad smo imali po osam prijevoza dnevno prema Sarajevu ili prema Tuzli zbog intervencija kardioloških.”

Belma Pojskić, načelnik Odjeljenja interne medicine KBZ

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Moram reći da naši pacijenti koji dobiju akutno zbivanje na srcu imaju veću šansu za lošiji ishod upravo iz tih razloga što intervencija koja im je
neophodna bude odgođena sa tim trasnportom.”

Ključni problem u zaustavljanju projekta bio je spor oko vlasništva nad zemljištem u krugu bolnice. Zenički gradonačelnik dvije godine je onemogućavao njegovu implementaciju tražeći od Vlade Zeničkodobojskog kantona da, kako je naveo, za građane Zenice urade neke od infrastrukturnih projekata. Međutim, nakon sastanka s jednim od potencijalnih domaćih partnera za interventnu kardiologiju, takav stav gradonačelnika Kasumovića odjednom je promijenjen. Proceduru pokretanja aktivnosti za interventnu kardiologiju podržalo je i Gradsko vijeće.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice

“Moje razmišljanje i Gradske uprave koja je sa mnom da to građanima Zenice treba. Ovo je samo preliminarno da vas upoznamo, da idemo i da se krene u tu proceduru što ne znači da će doktor Kacila i njegova klinika za srce kako se zove dobiti to.”

Uz suglasnost Vijeća, nadležne službe će sada pokrenuti procedure za utvrđivanje parcele u krugu Kantonalne bolnice, da bi potencijalni investitor mogao dobiti pravo gradnje.

Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica

“Drago mi je da smo došli do ove faze,kako će dalje ići pokazaće vrijeme ispred nas i sigurno će kantonalna bolnica Zenica sa svoje strane učiniti sve da bude aktivnio uključena u realizaciju ovog projekta i da pokušamo da udružimo naše resurse i da učinimo sve što je moguće da građani budu zadovoljni i da dobiju uslugu ovdje gdje im ona i pripada.”

Sudeći prema stavovima onih koji odlučuju o sudbini projekta interventne kardiologije, rješenje je na pomolu i građani Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona uskoro bi mogli dobiti ono što se godinama najavljuje. Najvažnije je da projekat što prije bude realiziran i da kardiološki pacijenti unutar tzv. zlatnog sata dobiju potreban ljekarski tretman.

LIDER