Građani žele graditi povjerenje, prepreka korupcija

portal hd00 00 00 00still1833 1631444120
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Povjerenje u Bosni i Hercegovini se može izgraditi jer građani to žele, ali jedan od najvećih problema je korupcija. Rezultati su to naučnog istraživanja u vezi s izgradnjom povjerenja i pomirenje u Bosni i Hercegovini, do kojih je došao Istraživački tim Univerziteta u Edinburghu i Centar za empirijska istraživanja religije.

Projekat koji je u posljednjih osam godina rezultovao četiri knjige kroz svoja istraživanja obuhvatio je stavove više od 2.600 ispitanih građana, više od 100 organizacija civilnog društva s kojima su obavljeni intervjui i razgovori u fokus grupama u 13 gradova.

“Sve to je obrađeno vrlo preciznom statistističkom metodologijom, budući da smo željeli da zaista budemo naučni tim koji daje rezultate sa svim podacima. Osobe koje su radile su edukovane i prethodno smo sarađivali s Galupovim Institutom, gdje smo imali edukaciju statističkih podataka”, objašnjava prof. Zorica Kuburić, predstavnica Univerziteta u Novom Sadu.

Lideri javnog mišljenja iz svih političkih sredina ujedinjeni su u stavu da je temelj za zajedničku etiku društva stvarni prioritet građana. Istraživanje je pokazalo da nema razlika u mišljenjima između entitetima, niti nacionalnim grupama, kao ni između manjih i većih gradova. Građani žele pomirenje, a zadatak je na cjelokupnoj društvenoj zajednici.

“Religija kao jedan od ključnih faktora zaista ima svoje mjesto u procesu izgradnje povjerenja i pomirenja u BiH. Nažalost, većina istraživanja ne uzima dovoljno u obzir činjenicu zbog čega su na društveno-političkom, ekonomskom i svakom planu ključni procesi koje se odvijaju i na duhonom planu, a to znači da crkveni, vjerski poglavari nose odgovornost i dio svoje uloge u procesu izgradnje povjerenja i pomirenja”, ocjenjuje Marko Antonio Brkić, predstavnik Sveučilišta u Mostaru.

“Ljudi međusobno žive na terenu, počevši od škole, i jedna prepreka u obrazovnom sistemu su podijeljene škole, a to je već put u rascjep i distancu. Drugi problem je u nedostatku političkog dijaloga”, dodaje prof. Kuburić.

Potrebno je, tvrde, sprovoditi različite aktivnosti pomirenja da bi se mladima obezbijedila budućnost. Građani su u velikoj mjeri podržali procese izgradnje povjerenja i pomirenja i naznačili na koji način oni vide moguća rješenja u izgradnji pravednijeg i mirnijeg društva. Promjena, ipak, kreće od pojedinca.