Portal 072info

Građanima BiH male šanse za azil u Njemačkoj

Ambasada Njemačke u BiH saopštila je da, za razliku od kvalifikovanih imigranata iz BiH, podnosioci zahtjeva za azil u Njemačkoj imaju vrlo male šanse da ostanu u toj zemlji.

“Zahtjevi za azil podnosilaca iz BiH u većini slučajeva budu odbijeni, tako da se oni moraju vratiti u svoju domovinu”, navodi se u saopštenju.

Izbjeglice i podnosioci zahtjeva za azil u Njemačkoj na početku nemaju pravo slobodnog izbora mjesta za život, već se raspoređuju po gradovima i opštinama, zavisno o njihovom broju stanovnika i ekonomskoj moći.

U posljednjih nekoliko godina, broj izbjeglica je znatno  porastao, uglavnom, zbog građanskog rata u Siriji.

Mnogi gradovi zbog toga imaju poteškoća da adekvatno smjeste izbjeglice koje su im dodijeljene. Gradonačelnik grada Goslar je sada ponudio da prihvati izbjeglice iz drugih gradova, pošto su mnogi stanovi u Goslaru prazni.

Ta ponuda se ne odnosi na individualne izbjeglice, već je ponuda upućena drugim gradovima i opštinama u Njemačkoj.

“Njemačka treba kvalifikovane imigrante. Stoga su se posljednjih godina znatno pojednostavile odredbe za imigrante”, navodi se u saopštenju.

Za mlade obrazovane ljude često je najbolji način da se postigne permanentna perspektiva u Njemačkoj putem studiranja, jer ko uspješno završi studij ima mogućnost da nakon toga ostane još 18 mjeseci u Njemačkoj i u tom periodu nađe stalno zaposlenje.

Za dobro kvalifikovanu stučnu snagu – posebno iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka, tehnike, humane medicine postoji takozvana Plava karta, koja im omogućava da u Njemačkoj rade.

Za mlade postoji i mogućnost, ukoliko nemaju akademsko obrazovanje, da dođu u Njemačku. U mnogim slučajevima je preduslov da kandidat ima potvrdu o odgovarajućem studijskom mjestu, radnom mjestu ili mjestu za obrazovanje.

U većini slučajeva potrebno je i dobro poznavanje njemačkog jezika.

Nezavisne

Podijelite članak