Građanima BiH pasoše će ponovo izrađivati kompanija Muehlbauer, ugovor vrijedan 11 miliona KM

Na tender za izradu pasoških knjižica koji je raspisala IDDEEA dvije kompanije su ispunile sve uvjete tražene u konkursu, a to su Muehlbauer iz Banje Luke i UAB “Garsu pasaulis” iz Litvanije.

Nakon razmatranja ponuda, Komisija za nabavku pri IDDEEA-i je ponovo izabrala firmu Muehlbauer kao najboljeg ponuđača, tako da će ta firma, kao i do sada, izrađivati pasoše građanima BiH.

Prvobitno se na tender prijavila i francuska kompanija Gemalto, ali je ubrzo uložila žalbu, zbog čega je cijeli postupak obustavljen. Ipak, francuska kompanija je ubrzo odustala od žalbe pa je Ured za razmatranje žalbi BiH dao dozvolu da se nastavi postupak izbora najboljeg ponuđača.

Aktuelni ugovor za izradu pasoša koji je imala firma Muehlbauer istječe sutra, a danas je potpisan novi ugovor s istom kompanijom.

“Predmet ugovora koji je danas potpisan između IDDEEA-e i kompanije Mühlbauer je izrada i isporuka maksimalno 550.000 komada pasoških knjižica. Trajanje ugovora je 12 mjeseci, a vrijednost za navedenu količinu pasoških knjižica iznosi 10.997.415,00 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćena samo količina pasoša koja bude izrađena, što zavisi od broja podnesenih zahtjeva kod nadležnih organa”, istakli su iz IDDEEA-e.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nedavno je iznio niz “optužbi” na račun poslovanja kompanije Muehlbauer, naglašavajući da imaju monopol i ugovore koje su potpisali s IDDEEA-om, a koji su štetni za državu i građane BiH.

Podsjećamo, prošle godine uhapšen je bivši direktor Muehlbauera zbog optužbe za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora preduzeća Muehlbauer za učešće u izradi ličnih dokumenata za građane Bosne i Hercegovine.

Vrijednost ugovora koji je kompanija Muehlbauer imala s IDDEEA-om je viši od 100 miliona KM.

Klix.ba