Građanima BiH prijeti još veće siromaštvo?

BiH je zemlja koja je dvadeset godina nakon rata siromašnija čak od Palestine,  Afganistana i Irana. Iako sa sigurnošću možemo reći da je politika osobnih interesa dovela Bosnu u ovo stanje. Međutim nevladin sektor stalno upozorava nositelje javnih funkcija na visoko rašireno siromaštvo, vlasti i dalje ignoriraju takva upozorenja !

BOSNA I HERCEGOVINA SE NALAZI MEĐU DVADESET NAJSIROMAŠNIJIH ZEMALJA SVIJETA!

Prema procjenama oko 700.000 građana živi na granici siromaštva, a svaki šesti je gladan. Tužno, ali istinito – na hiljade ljudi u BiH danas živi samo od jednog obroka iz narodnih kuhinja.

Bez obzira na poražavajuće podatke država nema strategiju za pomoć siromašnima. Istovremeno, političari čija su  primanja ravna dvogodišnjim primanjima penzionera, ne osjećaju na svojoj koži šta znači siromaštvo, pa iz tih razloga očito nisu previše zainteresovani kako da pomognu najugroženijim stanovnicima naše države.

Siromaštvo u BiH je jako izraženo, a to potvrđuje podatak da gotovo svaki treći stanovnik živi ispod minimuma. Više od pedeset posto stanovništa je nezaposleno, a polovica onih koji rade primaju mjesečnu platu koja je duplo manja od potrošačke korpe ! Među najranjivijim socijalnim kategorijama su djeca, a u BiH ne postoji razvijena socijalna politika naspram najmlađih. U Bosni i Hercegovini trenutno živi 250.000 djece na granici siromaštva, a 170.000 je siromašno.

Navedeni podaci su strašni ! To su podaci za plakat ! Ne razumije naša vlada ovakve stvari, jer nisu oni ti koji zaspu sa suzama u očima jer ne znaju šta će s’ novim jutrom svome djetetu dati za obrok koji mu je potreban. Ne razumije, a trebali bi.