Portal 072info

Građanima u inozemstvu glasački listići nisu dostavljeni na vrijeme, ko će odgovarati za kršenje izbornih pravila

9 63
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izborni štab ‘Moja Adresa Srebrenica’ saopćava da im se ‘veliki broj građana koji žive u inostranstvu i koji su tek nakon 15. novembra ove godine počeli dobijati glasačke listiće kako u Evropi tako i prekookeanskim zemljama, te njihovi glasački listići neće biti uvaženi, jer su stigli poslije predviđenog roka’.

– To je očigledna povreda biračkog prava jer mnogima od njih, kojima nije dostavljen glasački materijal na vrijeme, uskraćeno je biračko pravo zbog propusta koje je Centralna izborna komisija napravila prilikom slanja glasačkih listića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Centralna izborna komisija je, u skladu sa svojim internim pravilima, glasačke listiće trebala poslati 45 dana prije održavanja izbora. Međutim, prvi kontigent sa glasačkim listićima otpremljen je 21.10. 2020. godine što predstavlja kašnjenje od 21 dan, a posljednji kontigent otpremljen je 26.10.2020. godine, sa kašnjenjem od 26 dana – ističe se.

Kako dodaju ‘tri dana prije održavanja izbora 12.11.2020. godine javila nam se Vahdeta Musić iz SAD koja je po broju za praćenje pošiljke iz nadležne američke pošte dobila informaciju da se pošta koja je poslata 26.10.2020. godine još uvijek nalazi na aerodromu u Sarajevu’.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mnogo je neregularnosti oko dostave glasačkih listića za glasanje putem pošte. Centralna izborna komisija je pokušala da svoju bahatost nadoknadi izmjenom roka za prijem glasačkih listića do 25.11.2020. godine, kao i mogućnost slanja glasačkih listića na adrese ambasada BiH u pojedinim zemljama svijeta. Međutim, kašnjenje od 26 dana u startu se nije moglo nadoknaditi.

Primjer toga je i slučaj Ademe Salihović koja nam se javila u ponedjeljak 16.11.2020. godine iz Švajcarske, čiji su glasački listići stigli 13.11.2020 godine u poštu u Švajcarskoj, a dan nakon izbora (16.11.) su joj uručeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Takvih slučajeva je na stotine. Pitamo se ko će odgovarati za takva očigledna kršenja Izbornog zakona i izbornih pravila. Najveću odgovornost snose upravo oni koji su jedini nadležni da sačuvaju integritet izbornog porocesa i izbornog prava za sve građane ove države, a to je Centralna izborna komisija BiH – navodi u saopćenju za javnost predsjednik izbornog štaba “Moja Adresa Srebrenica” Sadik Ahmetović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

PREKINUTA IZBORNA ŠUTNJA U ZENIČKOJ SDA: Nakon ubjedljivog poraza, oglasio se Pivić

DPA - Portal 072info

Koliko su glasova na izborima osvojili SDA, SNSD i HDZ u odnosu na 2016. godinu

Portal 072info

CIK u četvrtak razmatra poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME