Grade potpuno novi grad: Košta čak 4.5 milijardi eura, dobit će ime po vođi

Grade potpuno novi grad: Košta čak 4.5 milijardi eura, dobit će ime po vođi

Turkmenistan će potrošiti gotovo pet milijardi dolara (oko 4.5 milijardi eura) za izgradnju grada nazvanog po moćniku Gurbanguliju Berdimuhamedovu, rekli su dužnosnici u srijedu. Izoliranom srednjoazijskom zemljom koja graniči s Kaspijskim jezerom više od 16 godina vlada obitelj Berdimuhamedov.

Gurbanguli Berdimuhamedov, bivši stomatolog koji je postao autokrat, službeno je odstupio s mjesta predsjednika bivše sovjetske republike prošle godine, a zamijenio ga je njegov sin Serdar Berdimuhamedov. Ali 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu “Arkadag” (heroj zaštitnik) i nastavlja dominirati zemljom. Novi grad, udaljen 30 kilometara od glavnog grada Ašgabata, nosit će njegovu titulu, prenosi Hina.

Berdimuhamedov je naredio zvaničnicima da to na neki način unesu u Guinnessovu knjigu rekorda.

“Prva faza izgradnje grada Arkadaga košta 3.3 milijarde dolara”, rekao je Derjageldi Orazov, zvaničnik na čelu državnog odbora zaduženog za njegovu izgradnju.

“Druga faza koštat će oko 1.5 milijardi dolara, prema našim procjenama.”

Orazov je rekao da će se tačna cijena znati nakon raspisivanja konkursa, ali već sada uvelike premašuje cifru od 1.5 milijardi dolara objavljenu u veljači 2020.

Po podacima Svjetske banke, BDP Turkmenistana je oko 45 milijardi dolara, a veliki dio svog bogatstva crpi iz golemih rezervi plina.

Skupine za zaštitu ljudskih prava optužile su Turkmenistan da troši novac od svoje dobiti od plina na raskošne projekte koji ne donose korist stanovništvu. Arkadag, koji se nalazi u zoni potresa, na kraju će imati oko 73.000 stanovnika.

Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih, najtajnovitijih država na svijetu i malo se zna o tome kako režim donosi svakodnevne odluke.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE