gradevina 277967 725x408 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH uputio je zahtjev vlastima da proglase stanje elementrane nepogode ukoliko visoke temperature budu i tokom naredna dva dana.

“S obzirom da se visoke temperature koje vladaju proteklih nekoliko dana ne smanjuju i da se najavljuje da će u narednom periodu temperature dosezati i do 40 stepeni u Bosni i Hercegovini, Sindikat zahtijeva od poslodavaca da poduzmu dodatne mjere zaštite radnika/ca od visokih temperature u građevinskom sektoru. Takođe, pozivamo nadležne u vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, izdaju upute poslodavcima i da, u slučaju da ovako visoke temperature potraju naredna dva dana, proglase stanje elementarne nepogode. Na taj način će se poduzeti neophodne mjere za zaštitu zdravlja stanovništva, posebno radnika/ca”, kazali su iz Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH.

Izrazili su nadu da će poslodavci, ali i nadležni organi izvršne vlasti na svim nivoima BiH pokazati spremnost da se zaštiti sigurnost i zdravlje kako radnika tako i građana Bosne i Hercegovine.