Gradi se brza pruga između Beograda i Sjeverne Makedonije, EU daje čak 700 miliona eura

Screenshot 3 1 81
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Evropska unija je spremna pomoći izgradnju željezničke pruge između Beograda i Sjeverne Makedonije, objavila je Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, nakon razgovora s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije u Briselu.

“Razgovarali smo o borbi protiv pandemije, ekonomskom oporavku, pristupnom procesu gdje želimo vidjeti nastavak pozitivnih događanja u području vladavine prava te o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o željezničkoj pruzi između Beograda i Sjeverne Makedonije, koju smo spremni podržati”, navela je Ursula von der Leyen na Twitteru.

Aleksandar Vučić je izjavio da je s predstavnicima Evropske unije dogovoreno da će Srbija graditi brzu prugu od Beograda do Niša, ali i od Niša, Leskovca, Vranja do Tabanovca, do granice sa Sjevernom Makedonijom.

Vučić je, uoči razgovora s Ursulom von der Leyen, najavio mogućnost dogovora o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata koji će, kako je rekao, potpuno promijeniti Srbiju.

“Dobili smo podršku da zajedno gradimo brzu prugu između Beograda i Niša, i od Niša do granice sa Sjevernom Makedonijom. Srbija će sada biti potpuno drugačija. Verujem da će to doista biti game changer”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Briselu, nakon razgovora s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Prema Vučićevim riječima, Srbija će iz evropskih fondova dobiti 35 posto bespovratnih sredstava za izgradnju željezničke pruge do granice sa Sjevernom Makedonijom.

Predsjednik Srbije je novinarima nakon niza susreta s evropskim dužnosnicima rekao kako je dobio potvrdu da će Evropska unija u izgradnji te brze pruge učestvovati sa 700 miliona eura.