Gradi se u zraku: Najveći most na prostoru bivše Jugoslavije bit će spojen do aprila iduće godine

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Gradnja rasponske konstrukcije mosta Moračica u Crnoj Gori, najzahtjevnijeg objekta na prvoj dionici auto-puta Bar Boljare, bit će završena do aprila iduće godine, rečeno je iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation CRBC.

Do sada je izliveno prvih desetak od ukupno 960 metara rasponske konstrukcije, čija se gradnja izvodi u zraku, po segmentima. Za spajanje se, umjesto uobičajenih skela na zemlji, koriste takozvane krletke.

– Zbog visine, raspona, upotrebe oplate, most se spaja u zraku. Vršit ćemo konzolnu izgradnju glavnog nosača i trenutno imamo deset aktivnih krletki, na svakom stubu po dvije. Sa obje strane stubova radi se istovremeno betoniranje, sve mora da bude uravnoteženo – kazala je Ivana Maksimović iz odjeljenja tehničke pripreme na Sekciji 1.

ČITAJ JOŠ:  On je na izborima u BiH osvojio samo jedan glas

Na svim stubovima mosta, njih pet, završen je prvi segment radova na rasponskoj konstrukciji. Most, koji će biti najveći na prostoru bivše Jugoslavije, trenutno grade 152 kineska radnika. Njima je za jedan segment radova, koji podrazumijeva betoniranje od tri do 4,5 metra, armiranje i pomjeranje otplate, u prosjeku potrebno oko 14 dana.

– Najčešće se betonski radovi počinju predvečer i rade noću, zbog visokih temperatura. Na oplatamo imamo noćno osvjetljenje. Ostali radovi, poput izvođenja armature, obavljaju se redovno tokom dana – navodi Maksimović.

Za gradnju rasponske konstrukcije Moračice bit će utrošeno oko 30.000 kubika betona, dok će u nju biti ugrađeno 5.200 tona armature. Kada se završi izvođenje nosača pomoću krletki, spajanje mosta radit će se sa posebnom oplatom. Nakon toga uslijedit će izvođenje hidroizolacije, asfalta, postavljanje ograda i zaštite od vjetra.

ČITAJ JOŠ:  BiH je malo tržište za velike kompanije i nije prioritet za isporuku lijekova i citostatika

– Na mostu ćemo imati klasičnu pješačku ogradu, takozvanu elastičnu ogradu za vozila i ogradu za zaštitu od vjetra, visine 3,8 metara. Trenutno je ona u procesu odobravanja jer za svaki materijal koji upotrebljavamo moramo dobiti dozvolu – ukazuje Maksimović.

Most je, kako naglašava, projektovan za maksimalnu brzinu vjetra od 30 metara u sekundi. Visina stubova Moračice je 160 metara, dok će raspon od samog dna korita rijeke Morače do gornje tačke mosta iznositi 202 metra.

– Most je projektovan tako da zadovolji sve standarde. Mi prestajemo da izvodimo radove kada brzina vjetra pređe određene vrijednosti. Na svim oplatama i skelama radnici smiju da rade samo ako je brzina vjetra do 17 metara u sekundi. Imamo mjerače brzine vjetra i neka dva sata unaprijed krećemo sa pripremom za zaustavljanje radova kada je brzina vjetra veća od dozvoljene – kaže Maksimović.

ČITAJ JOŠ:  Zeničanin Mustafa Šarić osvojio treće mjesto u kategoriji skokova na glavu u Mostaru

Na trasi dugoj 41 kilometar, osim Moračice, bit će izgrađeno još 19 mostova.

Na gradnji Moračice, najzahtjevnijem poslu na prvoj dionici auto-puta Bar Boljare, trenutno su angažirani samo kineski radnici koji, kako tvrde u CRBC-u, imaju iskustva u sličnim projektima.

– Ovo su izuzetno specifične konstrukcije. Dovedene su kineske kompanije koje imaju iskustvo sa ovakvom vrstom radova, posebno sa ovakvom vrstom oplate. Tako je bilo i kada su izvođeni stubovi. To je u ovim slučajevima jako važno jer oni moraju da znaju kako da barataju sa skelom, koja se prvi put primjenjuje kod nas – ističe Maksimović.

Antenam.net

GODISNJICA
MARKETING