Portal 072info

Gradiška: Poplavljene kuće, prijete klizišta

Vodostaj rijeke Save u Gradišci naglo je porastao pa su klizišta počela da prijete kućama. Podzemne vode su se već izlile u podrume, a desetak kuća je odsječeno od svijeta.

Načelnik Komunalne policije i Civilne zaštite opštine Gradiška Boško Pucar je istakao da je najugroženije nebranjeno područje sela Orubica.

– Poplavljeno je desetak kuća u mjestu Orubica. U stalnom smo kontaktu sa mještanima i planiramo da ih posjetimo i uručimo pomoć. Brine nas činjenica da nije sanirano nijedno klizište, a najkritičnije je ono u Mačkovcu. Čuli smo da u selu Orahovi radi samo jedna pumpa – rekao je načelnik opštinske Civilne zaštite Boško Pucar.

Klizište na savskom nasipu u mjestu Bok Jankovac počelo je da se odvaja stvarajući veliki rizik da, ukoliko vodostaj nastavi sa rastom, voda prodre u branjeni dio. Ljubomir Radanović iz Bok Jankovca kaže da mještani dežuraju i prate vodostaj, a najviše ih zabrinjavaju podzemne vode.

– Na odbrambenom nasipu postoje klizišta, koja uprkos prošlogodišnjim obećanjima, nisu sanirana. Podzemne vode nam plave dvorište i ako bude vodostaj i dalje rastao, moglo bi doći do katastrofe. Bojim se da nasip neće izdržati, jer je već napukao – priča Radanović.

Da podzemne vode stvaraju probleme u branjenom dijelu potvrdio je i mještanin Marko Malivuković iz Mačkovca.

– Kanali su zapušteni, a pumpom izvlačimo vodu iz podruma i štala – naglasio je Malivuković.

Predsjednik mjesne zajednice Bok Jankovac Miodrag Račić kaže da su mještani na taj problem ukazivali i prošle godine kada su tražili od nadležnih da ta klizišta budu sanirana kako ne bi došlo do pucanja nasipa.

– Pukotina na dijelu nasipa se proteže 35 metara, a na njoj je ulegnuće. Ako bi se vodostaj povećao još 30 centimetara, voda bi mogla prodrijeti u selo – ističe Račić.

Mještanin Gašnice Mirko Bjelovuk kaže da je voda već na pragu nekoliko kuća.

– Prema najavama iz Hrvatske, vodeni talas mogao bi večeras podići vodostaj za oko 30 centimetara, a ako do toga dođe, kuće će nam biti poplavljene. Pripremili smo pumpe i vreće sa pijeskom – rekao je Bjelovuk.

Načelnik Gradiške Zoran Latinović je proteklog vikenda donio naredbu da bude aktiviran plan za vanrednu odbranu od poplava, uvede stalno dežurstvo i da se prati situacija.

Istinito.com

Podijelite članak