Portal 072info

Zeničani pozdravili javni prijevoz: Samo rad i disciplina čine uspješnu firmu, a ne krađa i lopovluk decenijama

Od 31. decembra trajala je potpuna blokada grada u režiji radnika preduzeća “Zenicatrans”, koji su odlučili, baš na novogodišnju noć, blokirati Autobusku stanicu i tako onemogućiti prijem putnika, ali i ostaviti svoje sugrađane na cjedilu i bez prijevoza.

Ova nezapamćena situacija u bh. gradovima trajala je sve do danas, a nakon što je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, iznašao rješenje za brojne građane, korisnike javnog prijevoza, među kojima su penzioneri, radnici, školarci…

Naime, druge prijevozničke firme s područja grada preuzele su kako rentabilne, tako i nerentabilne linije, te vrše prijevoz građana po identičnom cjenovniku.

Kasumovićevo rješenje problema javnog prijevoza naišlo je na salvu pohvala javnosti na društvenim mrežama, koja smatra bahatim i sebičnim ponašanje radnika “Zenicatransa” koji su odlučili onemogućiti građanima da imaju javni prijevoz.

-Ne daj se Fuade K., a ne daj im niti jedne marke, nisi ti upropastio “Zenicatrans”, niti mnoge firme u Zenici. Fuad nije ništa kriv, dobro je poznato ko je upravljao tom firmom od 2000. pa dosad. Nije dug nasto prije tri godine. Pa nije “Zenicatrans” stara 4-5 godina koliko je Kasumović tu, nema on veze sa tim dugom. Bravo za gradonačelnika, samo rad i disciplina čine uspješnu firmu, a ne krađa i lopovluk decenijama – samo su neki od brojnih komentara na društvenoj mreži Facebook.

Također, javnost očekuje da će nadležni poduzeti konkretne mjere te omogućiti da autobusi polaze sa stanice koja je uzurpirana od 31. decembra, a nije u vlasništvu preduzeća “Zenicatrans”.

Inače, najmanje devet vozača “Zenicatransa” prešlo je raditi kod drugih prijevoznika koji su od danas uspostavili javni prijevoz u gradu, što najbolje govori o njihovoj svjesnosti da od blokada nema ništa. Na taj način nanose štetu sebi i građanima, kojima bi, kao javno preduzeće, trebali biti na usluzi. Uz propali pokušaj blokade grada i uskraćivanja usluga javnog prijevoza, svjesno dozvoljavaju dnevne gubitke zbog blokade stanice od oko 20.000 KM.

Uzme li se u obzir da blokada stanice traje od 31. decembra, do sada su radnici “Zenicatransa” dozvolili gubitke od 220.000 KM!

Također, Sindikat “Zenicatransa” razmišlja od sutra zamrznuti štrajk glađu, do okončanja za četvrtak zakazane sjednice Gradskog vijeća Zenica, dok će uzurpiranje Autobuske stanice u vlasništvu Grada biti nastavljeno i dalje, dok nadležni, konačno, ne poduzmu nešto po ovom pitanju.

Podijelite članak
  • 196
    Shares

Počitajte još

Ministar Isak: Zenicatrans i javni prevoz kao komunalna djelatnost moraju biti sačuvani

Redakcija

Radnici Zenicatransa prekinuli štrajk glađu, ostaje blokada Autobuske stanice

Redakcija

Radnici Zenicatransa se nadaju pozitivnim signalima sa sjednice Gradskog vijeća

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box