Građani Zenice obnavljaju park posvećen Kulinu banu: Malim potezima radimo velike stvari

Iako inicijativa za zvanično imenovanje parka u naziv Park Kulin bana postoji od 2003. godine, to do danas nije urađeno, a mjesto na kojem se dva puta godišnje okupi nekoliko stotina ljudi, već je u narodu dobio ime Park Kulina bana.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U razgovoru za Klix.ba Mirsad Mujkić, član predsjedništva Foruma građana Zenice pojašnjava da se park nalazi pored stadiona Bilino Polje te da bi i zbog toga park trebao nositi naziv Kulina bana.

ČITAJ JOŠ:  PTSP nakon još jedne parade slavljenja zla: Hajmo Jovo nanovo

“Godišnje hiljade turista posjeti Zenicu i stadion Bilino Polje, prolaze pored veoma značajnog parka i spomen-ploče, ali ne znaju šta ona predstavlja i šta znači jer park nema svoje zvanično ime koje mi tražimo godinama od nadležnih. Bilo bi lijepo kada bi prilikom posjete stadionu turisti obišli i park, koji bi bio uređen i koji bi nosio naziv po Kulin banu”, kazao je Mujkić.

“Radnici službe za održavanje čistoće u gradu Alba Zenica već nekoliko dana rade na uređenju parka, a pomaci su već vidljivi i park će biti spreman za obilježavanje 29. augusta, datuma kada je napisana Povelja Kulin bana.

ČITAJ JOŠ:  Pogledajte video: RTRS prekinuo utakmicu Rome i Udinezea da bi se uključili na press Milorada Dodika

“Zeničko-dobojski kanton 29. august slavi kao dan kantona i oni su nam partneri uz druge javne ustanove i Gradsku upravu za obilježavanje ovog datuma koji je od velikog značaja za BiH. Ove godine smo odlučili da osim prigodnog programa uredimo i park na kojem se svake godine okupljaju građani BiH koji pokušavaju održati ovaj datum živim i prenijeti ga na druge, mlađe, generacije”, dodao je Mujkić.

U parku je već pokošena trava, ošišano je grmlje, a Forum građana Zenice će pred 29. august očistiti cijeli park, urediti staze koje su i ranije postojale, a u planu je i postavljanje klupa i rasvjete.

ČITAJ JOŠ:  Premijerka Mehmedić preuzela dužnost, Vlada na prvoj sjednici obustavila nova zapošljavanja

“Park ćemo obnoviti i predati našim sugrađanima u zeničkoj zgradi Lamela, koja nema svoju zelenu površinu. Sve ovo nije mnogo koštalo, i ranije su postojale ideje, ali mi ne pucamo visoko. Mislimo da do tih velikih promjena i krupnih stvari za koje nema novca, malim koracima možemo uraditi dosta za Kulina i naše sugrađane”, poručio je Mujkić.

Obilježavanje 29. augusta, Dana Povelje Kulin bana, bit će obogaćeno bogatim edukativno-muzičkim sadržajem za sve posjetioce, a podršku u realizaciji pružit će brojne javne ustanove, Muzička škola u Zenici, Muzej grada Zenice i druge kulturne institucije.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING