Portal 072info

Građani Žepča se pobunili protiv novih nameta: Ako nam poskupi grijanje nećemo izdržati

Današnjem protestnom okupljanju u Žepču najviše su se odazvali penzioneri čiji će džepovi po ko zna koji put biti pogođeni novim nametima, dok se koeficijent penzija ne povećava.

U razgovoru za Klix.ba vijećnik SDP-a, a u današnjoj ulozi kao nezadovoljni građanin Žepča, Elvis Botić je izjavio kako su građani Žepča 20 godina na udaru koalicije SDA-HDZ.

“S ovim poskupljenjima Žepče postaje najskuplji grad kada su u pitanju komunalne režije. Ovo je samo jedan od nizu udara koje su građani pretrpjeli, a većina u Općinskom vijeću, SDA i HDZ, povećali su sebi paušale iznad najniže penzije u Federaciji BiH što je nemoralno i ružna poruka za druge gradove”, izjavio je Botić te dodao:

“Vjerujemo da vam je poznato da Žepče ima najskuplju vodu u Zeničko-dobojskom kantonu, a o kvaliteti vode je suvišno pričati.”

Prema riječima Botića, sva dosadašnja povećanja komunalnih režija prošla su tako da su građane o povećanju informisali uz račun s novom cijenom komunalija. Iako su izlazili na ulice, pokušali se suprotstaviti i tražiti svoja prava, građani Žepča nisu uspjeli promijeniti odluke većine Općinskog vijeća Žepče.

“Ovako više ne može, konstantno se vrši udar na džep građana, a penzije ne rastu i plaće ne rastu”, zaključio je Botić.

Penzioner Faruk Hrustić ističe kako nakon povećanja cijena situacija kod penzionera biti još veća te da ih 90 posto neće imati od čega živjeti.

“Ovaj današnji skup treba pohvaliti, ali ovdje danas nema ljudi koji imaju novca i oni danas nisu stali uz nas. Međutim, to me ne iznenađuje, svakako imaju novca za sve, a i nije im žao nas penzionera. Mi se moramo buniti, tražiti svoja prava i ovo je jedini način jer nas 90 posto penzionera ovo neće moći izdržati”, kazao je Hrustić.

Svi koji su prisustvovali današnjem skupu pozvani su da u utorak prisustvuju i sjednici Općinskog vijeća gdje će se raspravljati o odluci o povećanju komunalnih režija u Općini Žepče, a gdje će vijećnici SDP-a i građani tražiti povlačenje prijedloga s dnevnog reda.

Klix.ba

Podijelite članak