Građevinske firme u problemima: Sve teže naći radnike u BiH, na oglase se niko ne javlja

Medicinari, mehaničari, stolari, keramičari, varioci… Dug je spisak traženih zanimanja u inostranstvu, posebno u Njemačkoj, zbog kojeg Bosna i Hercegovina u posljednje vrijeme ostaje bez radne snage.

Posebno zabrinuti su u Sindikatu građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH koji za Faktor tvrde da je situacija u ovoj oblasti sve alarmantnija.

– Odlaze svi, najviše odlazi medicinskog osoblja, a za njima odmah su građevinari. Ljudi odlaze, radnika nema. Evo u Tuzli jedna građevinska firma traži 100 radnika za izgradnju stambeno-poslovnog objekta i gotovo niko im se nije javio, jer radnici odlaze vani – govori za Faktor Mahir Semić, predsjednik ovog sindikata.

Navodi da građevinski radnici u BiH rade za tri KM po satu, dok je u regiji i inozemstvu satnica mnogo veća.

– Ovdje se radi za tri KM po satu, u inozemstvu je duplo, troduplo. U Hrvatskoj naprimjer sat je na samom početku tri, četiri eura, nakon nekoliko mjeseci poveća se na osam eura, a radnik ima plaćenu hranu i spavanje. Gazde ulažu u njih, školuju ih i dalje, žele da im se radnici usavršavaju i napreduju. Odlične uvjete imaju, pa ko to ne bi prihvatio. Onda idu u Njemačku gdje je sat više od 10 eura… Evo jedan mladić kojeg lično poznajem za godinu dana rada u Hrvatskoj zaradio je da renovira i opremi kompletnu kuću, uvede grijanje, a da je ovdje radio ne bi ništa uspio zaraditi – navodi Semić, dodajući da su radnici iz BiH svugdje rado primljeni, jer dovrijedno i kvalitetno rade.

Smatra da bi se poslodavci u BiH zbog toga trebali zabrinuti i promijeniti uvjete koje nude radnicima.

– Poslodavci se moraju zabrinuti, moraju promijeniti uvjete, davati više radniku. Na zapadu je tako da sve ono što treba da se da radniku maksimalno mu se obezbijediti, on je tamo zaštićen, a kod nas je obrnuto, ali kada ode veliki broj radnika morat će promijeniti ploču –  ističe naš sagovornik.

Semića brinu i najave da će ove godine Bosnu i Hercegovinu napustiti oko 80.000 radnika.

– Očekuje se da bi toliko radnika moglo napustiti BiH, ko će onda ostati raditi? Još gore će biti nego sada. Uglavnom odlaze mladi, oni koji imaju mogućnost, a stariji većinom ostaju. Ima još radnika iz firmi koje su u stečaju, poput Hidrogradnje, onih koji su na birou, možda će to njima biti šansa da se zaposle –  nada se Semić, navodeći da će Sindikat u narednom periodu insistirati na obezbjeđivanju boljih uslova i većih plaća radnicima u građevinskom sektoru.

Prema informacijama sa kojima raspolaže, građevinski radnici iz Bosne i Hercegovine najviše idu u Hrvatsku, Sloveniju i Njemačku.

Iako je očigledno da sve veći broj kvalitetne radne snage napušta BiH, nisu poznati tačni podaci koliko je ukupno građevinskih radnika otišlo u inostranstno u proteklom periodu.

U Agenciji za statistiku BiH kažu da ne raspolažu sa tim podacima dok smo u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH dobili jedino podatke da su od 1.1.2018. do 31.10.2018. godini, posredovali u zapošljavanju 13.198 osoba u Sloveniju. Od tog broja oko 70 posto oglasa odnosilo se upravo na radnike u građevinskom sektoru, kazao je za Faktor Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Njemačke vlasti nedavno su objavile informaciju da traže oko 380.000 radnika u građevinskom sektoru, pa je za očekivati da će se povećati i broj građevinara iz BiH koji će svoj hljeb zarađivati u toj zemlji.

Izvor: Faktor.ba