Portal 072info

Gradnja budućeg državnog zatvora u punom zamahu

Izgradnja budućeg Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija je, nakon oko godinu dana od zvaničnog početka radova, u punoj ekspanziji. Na terenu su već vidljivi svi objekti u kojima će biti smješteni najteži osuđenici i pritvorenici Suda BiH – kazala je Feni glasnogovrnica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Navodi da se svi radovi na kompleksu budućeg državnog zatvora izvode u punom kapacitetu te da izgradnja ove visokosigurnosne ustanove teče planiranim tempom.

Bakić ističe da se povoljne vremenske prilike maksimalno koriste za dodatno ubrzanje dinamike gradnje, te se trenutno izvode radovi na svih deset objekata zatvorskog kompleksa, ali i na kompletiranju vanjskog uređenja i prilaznih puteva.

Uz glavnog izvođača radova (češko-španski konzorcij OHL ŽS), u procesu izgradnje konstrukcije objekata, pomažu kompanije domaćih podizvođača.

Bakić dodaje da se na pojedinim objektima jasno vide njihove konačne forme, završava se krovna konstrukcija… Već uveliko teku pripreme, izvođenje i raspored grubih instalacija sofisticiranih sigurnosnih sistema zatvora, koji spadaju u najsloženije vrste radova.

Radovi na vanjskom uređenju kompleksa, koji su također značajni zbog veličine obuhvata građevinske parcele, teku i brže od predviđene dinamike.

“Prema najnovijim dinamičkim planovima izvođača radova, kao prioritet se ističe završetak izgradnje u ugovorenom roku, te smo uvjereni da će realizacija ovog važnog državnog projekta biti uspješno završena”, kazala je Bakić.

Dodala je da dosad nije bilo nikakvih značajnijih prepreka u realizaciji projekta. S obzirom na kompleksnost projekta, sudionici se suočavaju s izvjesnim, otklonjivim i uobičajenim izazovima za ovu vrstu posla.

Bakić također naglašava da će realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta.

Državni zatvor će biti jedini zavod ove vrste koji će zadovoljavati evropska zatvorska pravila, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box