AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zabranio je promociju knjige osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja pod nazivom “U Srebrenici nije bilo genocida”, a koja je trebala biti održana u Kulturnom centru. Šešelj se protivio ovoj odluci i održao je promociju, ali u jednom od šabačkih hotela. Gradonačelnikovu odluku komentirao je i bh. novinar i kolumnista Dragan Bursać.

“Ono što navodno nije moglo u Beogradu i na Novom Beogradu, može u Šapcu! Ono što se ne može ni pomisliti u Banjoj Luci, može se realizovati u Šapcu. Stop negiranju genocida! Stop promociji ratnih zločinaca! Svaka čast ljudino!”, napisao je Bursać.

Podsjetimo, Šešelj je održao promociju knjige u zgradi Opoštine Stari Grad u Beogradu početkom februara kada su aktivisti Fonda za humanitarno pravo napadnuti jer su na istoj promociji željeli podijeliti dokument “Dosije: Zločini nad Hrvatima u Vojvodini” koji govori o učešću Vojislava Šešelja u ratnim zločinima.

“Smatramo da je negiranje srebreničkih žrtava direktna posljedica politike koja se vodi već 30 godina, a to je politika zločina, negiranja i nepoštovanja za žrtve. U godini u kojoj se obilježava 25 godina od genocida u Srebrenici, ovakvim promocijama ne smije biti mjesta u javnim institucijama kao što je opština Stari Grad. (…) Ako osuđeni ratni zločinac nezakonito obavlja funkciju narodnog poslanika, ako svi državni organi i ubjedljiva većina političkih lidera negira genocid u Srebrenici koji su utvrdila dva međunarodna suda – niko ne može imati dilemu da se radi o državnoj politici negiranja, koja vodi u samoizolaciju, ekstremizaciju i moralnu propast cijelog društva”, kazali su tada aktivisti organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Žene u crnom.

Klix.ba