Gradovi pod granatama, ljudi u podrumima, Alijev poručuje: Gonimo ih kao pse!

6 130
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Armenske i azerbejdžanske snage razmijenile su jaku raketnu i artiljerijsku vatru dok su se u nedjelju pojačale borbe u Nagorno-Karabahu. Borbe se vode za glavni grad regiona i drugi po veličini grad Azerbejdžana.

Armenija je rekla da je glavni grad Nagorno-Karabaha, Stepanakert, koji je pod granatiranjem od petka, ponovno pogođen u nedjelju, a novinari AFP-a rekli su da se u dijelovima grada redovno čuju eksplozije i vide oblaci crnog dima. Građani traže zaklon u podrumima, između ostalog i u crkvama.

Azerbejdžansko ministarstvo obrane saopćilo je u međuvremenu da su armenske snage granatirale Ganju, grad s više od 330.000 stanovnika na zapadu Azerbejdžana, uz snimke na kojima se vide zgrade u ruševinama.

Obje strane optužuju drugu za gađanje civilnih područja, jer se sukob proširio sedmicu dana nakon što su izbile teške borbe u decenijama starom sporu.

Gradovi pod raketnom paljbom
Gradovi pod raketnom paljbom Foto: AFP

Armenija i Azerbejdžan oduprli su se međunarodnim pozivima na prekid vatre, a sukobi su se pojačali posljednjih dana, dok obje strane tvrde da imaju više vojnog uspjeha i da nanose velike gubitke protivniku.

U vatrenom obraćanju naciji, azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev postavio je uvjete za zaustavljanje borbi za koje ne postoje skoro nikakve šanse da će ih Armenija prihvatiti, piše AFP.

Rekao je da armenske snage “moraju napustiti naše teritorije, ne riječima, već djelima” i pružiti raspored za potpuno povlačenje.

Jerevan također mora priznati teritorijalnu cjelovitost Azerbejdžana, izviniti se azerbejdžanskom narodu i priznati da regija nije dio Armenije, rekao je Alijev.

– Nagorno-Karabah je naša zemlja. Moramo se tamo vratiti i to činimo sada. Ovo je kraj. Pokazali smo im ko smo. Gonimo ih kao pse – rekao je Alijev, prenio je AFP.