Portal 072info

Gradska uprava u Zenici – prijatelj invaliditeta

Predstavnici Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica uručili su danas gradonačelniku Zenice, Fuadu Kasumoviću, priznanje prijatelja osobama sa invaliditetom. Prigodnom dodjelom simbola kojim Ujedinjeni narodi označavaju prijateljsko okruženje za invalide, Zenica je proglašena gradom senzibilnim za potrebe osoba sa poteškoćama.

– Zenica je sredina naklonjena osobama sa umanjenim tjelesnim sposobnostima. Kino, pozorište, glavne institucije Grada, Gradska uprava, saobraćajnice, ugostiteljski objekti, većina toga je prilagođena kretanju osoba sa invaliditetom. Odnedavno, u blizini pješačkih prelaza, imamo markirane taktilne vodilice, koje olakšavaju kretanje osobama sa problemima vida, pa možemo reći da je Zenica, generalno, prijateljska sredina za osobe sa invaliditetom, – ocjenjuje Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Gradonačelnik Kasumović istakao je da će Grad Zenica i ubuduće nastojati prilagođavati svoje službe specifičnim potrebama invalidnih osoba. On je dodao da je i zbog vlastitog iskustva, s obzirom da u porodici ima stopostotnog invalida, naročito senzibilan za osobe sa invaliditetom. – Zenica je evropski grad, a vi nemate ni deset posto uslova kakve imaju invalidi u evropskim gradovima. Ovo je najosjetljivija kategorija građana ovog grada i mi im moramo omogućiti normalan život, normalan pristup svakoj instituciji, prodavnici, školi, – kazao je ovom prilikom gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Predstavnici Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize zadržali su se i u neformalnom razgovoru sa gradonačelnikom Zenice, s kojim su podijelili iskustva i probleme.

Na području Zenice, blizu četiri stotine ljudi se kreće uz pomoć invalidskih kolica, a mnogo je više onih koji su suočeni sa raznim poteškoćama i barijerama.

 

rtvze.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box