Portal 072info

Gradska uprava za tri mjeseca ostvarila uštede od pola miliona KM

Gradsko vijeće je na 22. sjednici razmatralo i usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Zenica za period I-III 2018. godine. U Izvještaju se navodi da su u periodu 01.01.-31.03.2018. godine ostvareni ukupni prihodi i primici Budžeta u iznosu od 13.467.544,92 KM, što je u odnosu na idealan plan veće za 659.349,92 KM ili 5%, dok je za 1.345.881,43 KM ili 11% veće u odnosu na ostvarenje u istom periodu 2017. godine.

Prema riječima Fatime Vojvodić, pomoćnice Gradonačelnika u Službi za privredu i finansije osnovni razlog za veće ostvarenje i u odnosu na idealan plan i u odnosu na ostvarenje prethodne godine je povećan priliv poreznih i neporeznih prihoda i prenosa namjenski neutrošenih sredstava iz 2017. godine u ovu godinu.

Ukupno ostvareni rashodi u prva tri mjeseca 2018. godine iznose 8.130.740,74 KM, što je na nivou izvršenja istog perioda prethodne godine, a u odnosu na idealan plan 63%.

Vijećnici su usvojili Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana “Privredno poslovna zona Zenica-Sjever” te Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana “Poslovno rekreativna turistička zona Zenica-Jug”.

Izradi ovih reglacionih planova pristupilo se u cilju donošenja provedbene planske dokumentacije za izgradnju privrednih objekata, zatim izgradnju saobraćajne, komunalne i energetske infrastrukture.

Vijeće je također usvojilo Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta putem licitacije u Radnoj zoni Zenica I.

Uz pohvale za prošlogodišnji rad usvojeni su izvještaji o radu Gradskog pravobranilaštva i Zeničke razvojne agencije “ZEDA” d.o.o. Zenica te prihvaćena Informacija o poslovanju Privrednog društva “Regionalna deponija Mošćanica” d.o.o. Zenica.

Vijećnik Spahija Kozlić aktuelizirao je pitanje o prisustvu i potencijalnom dolasku migranata u grad Zenica. Gradonačelnik Fuad Kasumović je istakao da je Gradska uprava spremna prihvatiti migrante ukoliko dođu u grad Zenica. Naglasio je da je u tom kontekstu obaviješteno resorno državno ministarstvo. Gradonačelnik Kasumović je ovom prilikom pozvao sve humanitarne i dobrotvorne organizacije koje učestvuju u aktivnostima pomoći i brige o migrantima iz regiona bliskog i srednjeg istoka, da se prijave u Gradsku upravu radi mogućnosti dobijanja donacije određenih količina mesa za ishranu tih lica. Raspoloživa količina donacije je 15 tona.

Podijelite članak