18.9 C
Zenica
Petak, 26 veljače, 2021
Naslovnica Vijesti BiH Gradsko vijeće Mostara: Hoće li danas biti riješeno pitanje gradonačelnika

Gradsko vijeće Mostara: Hoće li danas biti riješeno pitanje gradonačelnika

gradsko vijece mostara


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

U 16 sati danas će se nastaviti konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi se trebao birati novi mostarski gradonačelnik.

Prvi krug izbora za gradonačelnika u mostarskom Gradskom vijeću obavljen je dva puta. Prvi izbor je poništen nakon što je visoki predstavnik donio odluku da se izbor mora obaviti tajnim glasanjem.

Prošle sedmice ponovljen je prvi krug glasanja, a ishod je bio isti kao i prvi put – u drugi krug prošli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar).

Do drugog i trećeg kruga izbora nije došlo, jer je sjednica prekinuta nakon što je BH blok predložio potpisivanje političkog sporazuma prema kojem bi se na čelu Mostar tokom sljedeće četiri godine rotirala tri gradonačelnika.

Takvu mogućnost podržali su vijećnici Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), dok je HDZ BiH prijedlog odbacio, ocijenivši ga neozbiljnim.

U Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH – 13, slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) s 11, BH blok (SDP BiH, Naša stranka) s pet, Hrvatska republikanska stranka s tri te Prva mostarska partija s dva vijećnika. Lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” ima jedno vijećničko mjesto.

Za izbor u drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina, a ako ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije toliku potporu, slijedi treći krug u kojem je dovoljna većina nazočnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

PREUZMITE MOBILNU APLIKACIJU
ANDROID APLIKACIJA
iOS APLIKACIJA
Preuzmite našu Andoid ili iOS mobilnu aplikaciju