Portal 072info

Gradsko vijeće nije razmatralo najvažnije teme sjednice

U nastavku sjednice, nakon što je sa mjesta predsjedavajuće smijenjena Sanja Renić, nesvakidašnji događaj: gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, zajedno sa svojim saradnicima i direktorima javnih preduzeća napustio je sjednicu Gradskog vijeća uz obrazloženje da niko od njih neće prisustvovati dok se za novog predsjedavajućeg ne izabere vijećnik ne-bošnjak.

Prije napuštanja sjednice gradonačelnik, kao predlagač, povukao je materijale o kojima se danas trebalo raspravljati, između ostalog Program organizovanja sezone grijanja, Izvještaj o izvršenju budžeta i Informaciju o stanju u oblasti poljoprivrede.

 

Odluka gradonačelnika izazvala je žestoke osude klubova vijećnika SDA i Snage Centra, koji ovaj potez smatraju kao dodatno produbljivanje krize na relaciji gradonačelnik-Gradsko vijeće.

 

Predstavnici klubova vijećnika DF-a, SBB-a i SDP-a smatraju da ovo nije način na koji se vodi parlamentarna procedura, te da zbog trenutne situacije najviše ispaštaju građani.

 

Kako su brojni dokumenti povučeni sa rasprave, vijećnici su u nastavku sjednice mogli razmatrati samo dvije inicijative: jednu kojom se od gradonačelnika traži podnošenje izvještaja o radu Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, dok je drugom obustavljena procedura prodaje odmarališta „Duće“ do uređenja imovinsko-pravnih odnosa. (R.Š.)

Rtvze.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box