Gradsko vijeće spriječilo novi pokušaj destabilizacije Gradske uprave i javnih ustanova

gradsko vijece zenica oktobar 2021
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Četvrta hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica održana je danas na kojoj je raspravljano o problemu snabdijevanja kisikom Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica.

Problem je aktueliziran nakon što su u javnost dospjele informacije da su zdravstvena i farmaceutska inspekcija Zeničko-dobojskog kantona naložile JU „Dom zdravlja“ Zenica da može koristiti medicinski kisik od prometnika koji ima dozvolu za prometovanje medicinskim kisikom od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako su objasnili iz Uprave ustanove, problem je u tome što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala samo jednu dozvolu prometniku koji ima pravo da nabavlja medicinski kisik za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, a što se ne odnosi na domove zdravlja u BiH, kao ustanove primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

ČITAJ JOŠ:  Ferid iz Kaknja: Četiri brata u jednoj avliji, nikad se ni žene nisu posvađale

Istaknuto je da ne postoji niti jedna dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o tome da postoji subjekt koji ima pravo nabavljati medicinski kisik za zdravstvene ustanove koje pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu gdje spadaju domovi zdravlja.

Nakon duže rasprave, Gradsko vijeće Zenica usvojilo je više zaključaka.

Većina njih se odnosila na upućivanje odgovarajućih zahtjeva prema Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, zatim Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona te Upravi JU „Dom zdravlja“ Zenica.

ČITAJ JOŠ:  DIJELI DALJE: Profesorica Amela iz Zenice hitno treba 14.334 eura za terapije

Iako su na sjednicu bili pozvani nisu se pojavili predstavnici Ministarstva zdravstva Zeničko – dobojskog kantona, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kantonalni zdravstveni inspektor, kantonalna farmeceutska inspektorica, kao ni direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Ovaj problem imaju i druge zdravstvene ustanove primarnog nivoa zdravstvene zaštite, ali mi smo prvi pokrenuli njegovo institucionalno rješavanje. Problem traje 11 godina, za koliko nije bio sistemski riješen, kao i mnoge druge za građane Zenice i BiH bitne stvari. Nisu mi jasni ovi iz SDA. Od grada kojeg su pokrali, a državu nam poharali i njen opstanak dovode u pitanje, prave afere i ovako lijep grad pretvaraju u slučaj. To je sramno za stranku koja za sebe kaže da se bori za Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

ČITAJ JOŠ:  Delegacija Vakufske direkcije u radnoj posjeti Medžlisu Zenica
GODISNJICA
MARKETING