C566BCD8 B9A1 4EEF B8D2 B8AEE4BD14CA
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Druga sjednica Gradskog vijeća Zenica koja je održana jučer (28.12.2020. godine) protekla je u radnoj atmosferi i uz međusobno uvažavanje vijećnika i gradonačelnika.

U prilog tome govori činjenica da su prihvaćene sve tačke predloženog dnevnog reda.

Među najznačajnijim su svakako usvajanje Prijedloga Odluke o pristupanju izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Centar Nemila“, zatim Prijedloga Odluke o usvajanju Regulacionog plana „Trg rudara“ i Prijedloga Odluke o provođenju Izmjene Regulacionog plana „Trg rudara“ te Prijedloga Odluke o usvajanju Izmjene Regulacionog plana „Centar II“ i Prijedloga Odluke o provođenju Izmjene Regulacionog plana „Centar II“.

„Nažalost izgubili smo puno vremena u čekanju da se usvoje regulacioni planovi od kojih zavisi uređenje centra grada. Zenica je četvrti grad u državi, a nema uređen centralni dio grada kako to dolikuje gradu te veličine. Građani Zenice zaslužuju uređen grad u svakom smislu“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Također, gradski vijećnici podržali su Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za nastavak radova na izgradnji Glavne gradske magistrale u Zenici u sastavu Regionalne ceste R-445 dionica Zenica – Lašva u dužini 1,5 km.

Prihvaćen je i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o komunalnim djelatnostima zajedničke potrošnje kojim se odgađa primjena odredaba Odluke koje se odnose na obavezu plaćanja komunalne naknade za stambeni prostor.   

Gradsko vijeće Zenica podržalo je Prijedlog Rješenja o imenovanju privremenih upravnih odbora Javnih ustanova „Dom zdravlja“ Zenica i Apoteka „Zdravlje“ Zenica, Prijedlog Rješenja o imenovanju stručnih komisija za utvrđivanje prometne vrijednosti nekretnina na području Grada Zenica, kao i Prijedlog Rješenja o imenovanju Komisije za provođenje postupka javnih konkursa  – nadmetanja (licitacija) za raspolaganje neizgrađenim građevinskim zemljištem u vlasništvu Grada Zenica.

Vijeće je usvojilo Zaključak o upućivanju urgencija Vladi ZDK i Vladi Federacije BiH te Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH radi ubrzanja procedura potrebnih za implementaciju projekta „Plava voda“.