Gradsko vijeće Zenica “u izolaciji”?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Gradsko vijeće Zenica više od dva mjeseca ne održava konstruktivne sjednice, na kojima bi se usvajao dnevni red kojim bi se unaprijedio život građana. Ovo je poražavajući i sramotan podatak, posebno ako se uzme u obzir da su tako onemogućeni brojni projekti od velikog značaja za grad.

Iako bojkotiranje svih kvalitetnih projekata za život u Zenici javnosti nije nepoznanica, misterija je i zbog čega se, najednom, prestaju održavati sjednice Gradskog vijeća s ozbirom da će predstojeći izbori i borba za novi mandat biti na sceni tek u novembru mjesecu?

Tako se stječe dojam da je zeničko Gradsko vijeće “u izolaciji”, budući da je posljednja “sjednica” održana 8. maja, a osim neuspjelog pokušaja usvajanja izmjene Poslovnika o radu kojim bi se omogućilo održavanje sjednice onlajn, i to na kraju pandemije, ali i predstave predsjedavajuće Diane Bešić koja je zaplakala, do danas ništa nije urađeno da se, konačno, održi nova, konstruktivna, sjednica na kojoj bi se radilo.

Predsjedavajuća Bešić zaplakala na posljednjoj sjednici

Do sada je na održavanje sjednica u više navrata apelirao Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, međutim, ni to nije animiralo vijećnike da zasukaju rukave i vrijeme preostalo do Lokalnih izbora 2020. godine, s obzirom da je iza pojedinaca uzaludan mandat u vijeću, iskoriste kvalitetno.

Osim da su “u karantinu”, vijećnici su, moguće, već počeli kampanju za naredne izbore, što im je, stječe se dojam, očito važnije nego li brojni projekti koji čekaju usvajanje na dnevnom redu.

I dok ne rade ništa, kada se, gle čuda, ponekad i sazove sjednica, lavovski se bore da im se, ipak, isplate paušali za period u kojem nisu, a izvjesno je da ne namjeravaju i dalje, radili.