Gradsko vijeće Zenica usvojilo i u javnu raspravu uputilo nacrte tri regulaciona plana

780D8103 2905 4EAD 90B7 9BACF970A9D3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Trinaesta sjednica Gradskog vijeća Zenica je završena jučer (30.09.2021. godine) u večernjim satima. 

Na sjednici je razmatrano 15 tačaka. 

U obrazloženju Izvještaja o izvršenju Budžeta Grada Zenica za period januar – juni 2021. godine navedeno je da je finansiranje poslova, funkcija i programa Grada Zenice u 2021. godini nastavljeno privremeno na osnovu Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01.-31.03.2021. godine. 

Budžet Grada Zenica za 2021. godinu iznosi 62.867.675,41 KM. 

Naglašeno je da u izvještajnom periodu ukupno ostvareni prihodi i primici Budžeta za period 01.01.-30.06.2021. godine iznose 27.301.955,81 KM, što predstavlja 87% idealnog plana i za 19% su veći od ostvarenih prihoda i primitaka u istom periodu 2020. godine.   

ČITAJ JOŠ:  Najbrže se iseljava Unsko-sanski kanton, BiH već sada nema više od 2,5 miliona ljudi

Ukupni rashodi i izdaci Budžeta u periodu januar – juni 2021. godine izvršeni su u iznosu od 20.965.824,30 KM, što predstavlja 68% idealnog plana, a u odnosu na izvršenje u istom periodu 2020. godine veći su za 9%. 

Grad Zenica održao je redovitost isplate transfera pojedincima, neprofitnim organizacijama te javnim preduzećima i ustanovama. 

Nakon izjašnjenja vijećnika, prihvaćen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Zenica za period januar – juni 2021. godine. 

Duža rasprava vodila se o Zahtjevu za razmatranje stanja i daljeg rada JU Apoteka „Zdravlje“ Zenica. 

Izneseno je da se ustanova nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, a od Gradskog vijeća se traži da predloži mjere za dalje poslovanje. 

ČITAJ JOŠ:  Nova dva slučaja koronavirusa u BiH: Jedan pacijent iz Zenice, drugi iz Zavidovića

Kao moguća rješenja spomenuta su program sanacije, izdvajanje finansijskih sredstava iz Budžeta Grada Zenica za pomoć JU Apoteka „Zdravlje“ Zenica, realizacija javno-privatnog partnerstva i stečaj. 

Gradsko vijeće Zenica primilo je Zahtjev za razmatranje stanja i daljeg rada JU Apoteka „Zdravlje“ Zenica k znanju i donijelo zajednički zaključak kojim se zadužuje Upravni odbor i Menadžment JU Apoteka „Zdravlje“ Zenica da uključujući i angažman ekspertnih stručnjaka od strane Gradske uprave Zenica pripreme prijedlog mjera za sanaciju poslovanja tj. model finansijske i organizacijske transformacije ustanove. Rok za izvšrenje ovog zaključka je 30 dana.       

U daljem toku sjednice usvojeni su: Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana „Trg Alije Izetbegovića“ i upućivanja na javni uvid i javnu raspravu, Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana „Kamberovića ravan i padina“ i upućivanja na javni uvid i javnu raspravu te Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana „Crkvice“ i upućivanja na javni uvid i javnu raspravu. 

ČITAJ JOŠ:  EKSKLUZIVNO | Babajić za 072info o razlozima smjene predsjedavajuće, novoj većini, ciljevima do kraja mandata

Vijeće je prihvatilo i Prijedlog Rješenja o imenovanju zamjenika gradskog pravobranioca u Gradskom pravobranilaštvu Zenica. 

Na samom kraju sjednice potrebnu većinu glasova dobili su Nacrt Odluke o subvencioniranju dijela troškova boravka djece u Javnoj ustanovi Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica i Zaključak o pokretanju procedure revizije diploma zaposlenih u javnom sektoru odnosno u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama.      

GODISNJICA
MARKETING