Portal 072info

Gradsko vijeće Zenice o temama o kojima se nije ranije diskutovalo

Prva sjednica Gradskog vijeća Zenice, nakon kostituiranja, pobudila je posebnu stranačku pažnju i interes javnosti, jer su se na dnevnom redu našle teme o kojima se ranije nije  diskutovalo ili odlučivalo, ali bilo je i  niz vijećničkih pitanja i inicijativa.

Nakon, ipak, usaglašenog i prihvaćenog dnevnog reda raspravljalo se o informaciji korištenja poslovnih prostora u vlasništvu Grada. Donesena je odluka da se donesu nove metodologije i da se formira komisija koja će uraditi reviziju dosad izdatih prostora, te da se ubrzaju procedure u vezi  otkaza korištenja onih koji duguju za zakup više od dozvoljenog.Gradska uprava će tokom sređivanja stanja sa poslovnim prostorima zahtijevati od Vlade Zeničko-dobojskog kantona da poslovne prostore koje koriste kantonalna tijela, a u vlasništvu su Grada Zenice, počne plaćati, i kao primjere naveli su neke od prostora sa većom kvadraturom.

Tokom rasprave Gradskog vijeća Zenice o statusu zemljišta nekadašnjeg odmarališta Duće, u općini Dugi rat kod  Splita, istaknuto je da se utvrđenim urbanističkim planom na tom mjestu ne može graditi ništa kako je bilo ranije, već je predviđena gradnja novog hotela.

– Nakon 25 godina borbe oko ovoga, čestitam ljudima koji su ovo ostvarili, jer Hrvatska i Srbija donose odluke samo kako bi nam uzimali što je naše. Nemamo sredstava da pravimo hotel, ali sredstva od prodaje neću dati da idu u budžet ili javnu potrošnju. Ideja mi je da napravimo novi trg i novu Gradsku upravu, o čemu treba diskutovati, a u prodaji i javno-privatnom partnerstvu ne želim da učestvujem kako se to ne bi pogrešno protumačilo – kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Nakon brojnih diskusija sa prijedlozima donesen je jednoglasan zaključak Gradskog vijeća da se formira tijelo od predstavnika klubova vijećnika, vijećnika manjine i Gradske uprave, koje će u roku od 30 dana predložiti moguća rješenja za “odmarališta Duće”.

Podijelite članak