Gradsko vijeće Zenice povuklo tačku o HE Janjići, moguć referendum

Nakon što je Gradsko vijeće u 2013.godini dalo saglasnost za izgradnju Hidroelektrane Janjići, na jučerašnjoj  sjednici potpuni preokret, zbog čega je sa dnevnog reda povučen prijedlog JP Elektroprivrede BiH o utvrđivanju postojanja javnog interesa za izgradnju ovog energetskog objekta.

Jedan broj vijećnika je otišao još dalje, zatraživši poništenje svih dosadašnjih odluka vijeća, te organizovanje referenduma, na kojem bi građani Zenice odlučili hoće li se graditi hidroelektrana.

Vijećnici su dosadašnju proceduru ocijenili netransparentnom, zbog čega je čak zatraženo i poništenje ranijih odluka Gradskog vijeća, te ponavljanje cjelokupne procedure javne rasprave.

Ocjena većine vijećnika je da se u realizaciji ovakvog projekta ne trebaju pitati samo stanovnici pet mjesnih zajednica, već cijelog grada, zbog čega je zatraženo organizovanje referenduma, na kojem bi sami građani donijeli konačnu odluku o izgradnji hidroelektrane.

Suočen sa ovakvim mišljenjima gradonačelnik Zenice, kao predlagač, odlučio je da ovu tačku povuče sa dnevnog reda.

Ovakva odluka ne znači da se Hidroelektrana Janjići neće graditi. Traži se samo još vremena kako bi sve nedumice bile riješene, a od predstavnika Elektroprivrede bili dobijeni odgovori na brojna pitanja, rečeno je danas.

O prijedlogu JP Elektroprivreda BiH o utvrđivanju postojanja javnog interesa za izgradnju Hidroelektrane Janjići, raspravaljaće se na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća.

Zenicainfo.ba

Prethodni članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas
Sljedeći članakGreške u njezi kože