Grah – zdrava i hranjiva namirnica

1

Mahunarke su bogate esencijalnim masnim kiselinama, složenim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Uz to, kao tzv. lužnata hrana, sadrže puno više hranjivih tvari nego plodovi s većom koncentracijom vode, pa su pogodne i za prehranu djece. Mahunarke se odlično slažu sa žitaricama jer su bogate aminokiselinama koje žitarice nemaju pa se njihovom kombinacijom dobiva uravnotežen obrok i bez mesa.

Među mahunarkama najrasprostranjeniji je svakako grah. On ima visoku energetsku vrijednost. Porcija graha može imati od 300 do 500 kalorija, što ovisi o dodacima (povrće, žitarice, suho meso).

Grah je bogat gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, lecitinom te mineralima: natrijem, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, cinkom… Ne sadrži velike količine vitamina, ali klijanjem graha povećava se njihova količina, posebno vitamina E i C.

Dokazano je da grah snižava holesterol i trigliceride u krvi pa se preporučuje oboljelima od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Kako osobama koje imaju problema s probavom grah ne bi bio pretežak, preporučuje im se konzumiranje pasiranog graha.

IZVORAvaz
Prethodni članakTijana Ajfon stigla u Sud BiH, evo šta je danas čeka
Sljedeći članakDa današnji dan poginula trojica novinara RAI-ja praveći priču o djeci Mostara