Granična policija BiH spriječila krijumčarenje 24 strana državljana

gr

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Orašje u ponedjeljak su u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH spriječili krijumčarenje 20 stranih državljana na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac.

Radi se o 17 državljana Republike Turske i tri osobe koje ne posjeduju identifikacijske dokumente, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Vozač lišen slobode

Strani državljani su otkriveni u unutrašnjosti tovarnog prostora prilikom pregleda teretnog motornog vozila, bh. registarskih oznaka, koje je prevozilo dijelove za građevinske mašine, a kojim je upravljao državljanin BiH T.M. (1957.).

Vozač je lišen slobode, a o događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudac za prethodni postupak Suda BiH.

Četiri maloljetne osobe

Dan ranije, 3. aprila, pripadnici Jedinice GPBiH Zvornik su lišili slobode državljanina Republike Srbije i BiH D.M. (1976.), nakon što je na području Bratunca spriječen u krijumčarenju četiri maloljetne osobe s područja Kosova.

Strane državljane je krijumčario u vozilu Fiat, nacionalnih oznaka R. Srbije. Protiv D.M. Tužiteljstvu BiH bit će dostavljeno Izvještaj zbog krivičnog djela krijumčarenje osoba te zbog krivičnog djela sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje, budući da se više puta oglušio na naredbe policijskih službenika da zaustavi vozilo.

Maloljetne osobe s područja Kosova su, u prisustvu ovlaštenog prevoditelja i socijalnog radnika, saslušane u svojstvu svjedoka i predane pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, navodi se u saopćenju.

Prethodni članakEskobar: Rat u Ukrajini ne može se preliti na BiH
Sljedeći članakVelika nesreća : Klizište se srušilo na porodicu, poginuli otac i sin