AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Pogranični incident u kojem Hrvatska bez saglasnosti državnog nivoa naše zemlje, a na osnovu sporazuma s entitetom RS, gradi plinovod i blizu je završetka projekta plinifikacije Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, prokomentarisali su iz Granične policije BiH.
Na pitanje portala Klix.ba kako je u pograničnom području postavljen plinovod bez odluke Vijeća ministara BiH, iz Granične policije BiH odgovorio nam je Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik direktora Granične policije.

“Direktor Granične policije BiH nije pod ingerencijom Predsjedništva BiH, a još manje pod ingerencijom pojedinih članova Predsjedništva BiH, koji ponekad, mišljenja sam, radi dnevno političkih razloga tu činjenicu gube iz vida”, kaže on.

Nadalje Granična policija BiH je preozbiljna policijska agencija da bi postupala po naputcima proslijeđenim putem medija, dodaju oni, a ne putem službenih kanala korespodencije.
Novi skandal
Hrvatska bez saglasnosti BiH položila plinovod ispod Save, povezuje ga s rafinerijom Bosanski Brod

“Čim dobijemo službeni dopis, angaživat ćemo ronilački tim opremljen i osposobljen naporima člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i ispitati možebitnu ‘agresiju’ na plavu granicu Bosne i Hercegovine”, zaključio je Hoffman.

Slučaj je danas prokomentarisao član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji ovo vidi kao čin agresije na našu zemlju, u okviru novog vida udruženog poduhvata, domaćih i inostranih aktera.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Banjoj Luci da je postavljanje cijevi za plinifikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu bez dozvole Bosne i Hercegovine akt koji je protivan međunarodnom pravu i pravu BiH.