Portal 072info

Granična policija ima povremeno problema sa stranim službama, zakonska odstupanja nedopuštena

U Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine su, na pitanje o zakonskim odstupanjima prilikom posjete važnih stranih zvaničnika i njihove pratnje, rezolutno poručili da je zakon jednak za sve. Zbog toga, povremeno, imaju problema sa stranim službenicima koji žele odstupiti od protokola. Upravo zbog tog se u ponedjeljak, prilikom dočeka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i članova njegovog ličnog osiguranja, odvila drama na pisti Sarajevskog aerodroma gdje je došlo do verbalne prepirke i naguravanja sa pripadnicima Granične policije BiH.

“Zakon ne predviđa odstupanje od zakonskih propisa kako bi se omogućilo stranim državljanima da štite svoje nadređene, s obzirom na to da je nadležnost službenika GPBiH pored zaštite i kontrole prelaska državne granice također i sigurnost aerodroma, odnosno svih putnika, uposlenika, a samim tim i VIP ličnosti”, kazala nam je portparolka Granične policije BiH Jasminka Mujić.

Navodi da se, u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, stranim zvaničnicima omogućavaju određene olakšice prilikom prelaska državne granice, dok je zaštita imenovanih prilikom boravka u Bosni i Hercegovini u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.


Kada je riječ o verbalnom sukobu i naguravanju pripadnika Granične policije BiH sa turskim službenicima, Mujić ističe da su zbog odstupanja od zakona, pravila i propisa iz oblasti civilnog zrakoplovstva mogli imati dalekosežne posljedice.

“Povremeno dođe do odstupanja od protokolarnih aktivnosti, te obzirom na činjenicu da su policijski službenici educirani i obučeni, svi eventualni nesporazumi rješavaju se na licu mjesta i bez većih problema”, kazala je Jasminka Mujić za Klix.ba.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 16
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box