Portal 072info

Granični prijelaz Bijača mjesto “duhova”

Ilustracija

LJUBUŠKI – Zbog višesatnih gužvi na Graničnom prijelazu Doljani u Čapljini, iz Granične policije BiH savjetuju svim putnicima koji putuju ka hrvatskom jugu da koriste granične prijelaze Bijača, Zvirići i Crveni Grm u Ljubuškom. Na tim prijelazima, kako je za kazala Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, nema gužvi.

Više traka

“Ne preporučujemo građanima da idu na Granični prijelaz Doljani. Riječ je o iznimno frekventnom prijelazu u ljetnom periodu. Tu imamo višesatna zadržavanja, jer prijelaz Doljani infrastrukturno ne odgovara potrebama koje imamo. Tu nemamo više ulaznih i izlaznih traka, kako bi se mogao podnijeti promet bez stvaranja gužvi”, izjavila je Dujković, te naglasila kako se, unatoč gužvama i višesatnom čekanju, granična kontrola mora izvršavati.

Tako se, prema izvještaju BIHAMK-a, u Doljanima čeka oko sat na ulazak u Hrvatsku, dok se pola sata čeka na ulazak u BiH. Dujković je izjavila kako zbog toga iz Granične policije apeliraju na građane koristiti druge, alternativne granične prijelaze na jugu zemlje.

“Savjetujemo putnicima da koriste granične prijelaze Zvirići, Prud i posebno Bijaču, koja je suvremeno opremljen granični prijelaz. Bijača je posebno pogodna ako se putuje ka sjeveru Hrvatske. Na Bijači nema gužve, jer je to infrastrukturno najsavremeniji prijelaz u BiH. Problem je što se taj prijelaz ne koristi u punom kapacitetu”, istaknula je Dujković.

Granični prijelaz Bijača u Ljubuškom je, pak, često nazivan “nevidljivim”, jer putnici jednostavno nemaju naviku koristiti ga. Jedan od razloga za to je i činjenica da se Doljani nalaze na magistralnom putu M-17, dok se do Ljubuškog, odnosno Bijače, mora putovati vrlo lošom regionalnom cestom koja povezuje Mostar i Čitluk.

Alternativa

“Ne možemo raditi preusmjeravanje prometa iz Doljana na Bijaču, jer su ta dva prijelaza udaljena više od 40 minuta vožnje”, izjavila je Dujković.

S druge strane, granični prijelaz u Gabela-Polju je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju izgubio karakter međunarodnog graničnog prijelaza. Danas u Gabela-Polju granicu mogu prijeći samo ljudi koji stanuju u pograničnom pojasu između BiH i Hrvatske.

“Ovakve gužve u Doljanima se stvaraju, između ostaloga, jer je prijelaz u Gabela-Polju postao prijelaz za pogranični promet. To nam je bio najadekvatniji alternativni prijelaz Doljanima. No, sada imamo Zviriće, Bijaču, Prud i Crveni Grm. Apelirali smo na autobusne prijevoznike da koriste Bijaču, a ne Doljane. No, i dalje imamo gužve, jer moramo vršiti kontrolu osoba i vozila koja ulaze i izlaze iz BiH”, kazala je Dujković.

Dnevno.ba

Podijelite članak