Graničnoj policiji nedostaje 476 službenika!

Graničnoj policiji BiH (GPBiH) nedostaje 476 policijskih službenika, saznaje „Dnevni avaz“. Prema postojećoj sistematizaciji, u GPBiH je uposleno 1.948 službenika. Jedan od primjera gdje je osjetno primjetan nedostatak ljudi jeste i stanica Zvornik, gdje su reporteri našeg lista bili u posjeti prošlog mjeseca.

 Povećana frekvencija

Kada je riječ o stanici Zvornik, u nadležnosti ove jedinice je 162 kilometra granice, koju pokriva 120 službenika Granične policije, što je nedovoljno jer se radi o prirodnoj granici sa Srbijom koju čini rijeka Drina.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, kaže da je u prethodnom razdoblju Granična policija odgovarala na sve zadatke i izazove s postojećim ljudskim kapacitetima, ali naglašava da je nužan daljnji napredak agencije.

– Ne možemo govoriti o boljim rezultatima ukoliko nemamo dovoljan broj policajaca na granici. Problem je posebice izražen za vrijeme ljetne turističke sezone i blagdana kada je povećana frekvencija putnika. Aktualan problem imamo i na međunarodnim graničnim prijelazima na zračnim lukama gdje se kontinuirano povećava broj letova i frekvencija putnika – kaže Galić.

Zahvaljujući dobroj organizaciji, bh. graničari uspijevaju da se nose sa raznim oblicima kriminala i šverca.

– U takvim otežanim uvjetima do izražaja dolazi organiziranje rada, te se službenici preraspoređuju na dijelove granice gdje se ukaže potreba, u nekim slučajevima iz jedne organizacijske postrojbe u drugu – kaže na kraju Galić.

Dodaje kako policijskih službenika nedostaje i u nadzoru graničnog pojasa.

 Kakva je procedura

Provjerili smo i kako se u službu Granične policije primaju novi kadrovi. Da bi se raspisao konkurs za prijem službenika u Graničnu policiju, potrebno je osigurati dodatna sredstva u državnom budžetu BiH.

Potrebno je dobiti saglasnost Ministarstva finansija BiH, a na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH. Odluku o raspisivanju konkursa donosi Vijeće ministara BiH.

1.948 službenika trenutno uposleno u GPBiH

2.424 sistematizirana radna mjesta

Avaz.ba