Grant od 2,5 miliona eura za Plavu vodu: Doprinijet će poboljšanju vodosnabdijevanja za sve stanovnike ovih općina/grada

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) proglasila je efektivnost granta za realizaciju komponente projekta Plava voda pod skraćenim nazivom FOPIP. Sredstva granta osigurala je Švedska razvojna organizacija (SIDA).

Radi se o podršci lokalnim komunalnim preduzećima koja su korisnici projekta iz Travnika, Novog Travnika, Busovače i Zenice

– Radi se o jednoj od komponenata projekta Plava voda, koja se skraćeno naziva FOPIP. Tiče se podrške lokalnim komunalnim preduzećima korisnika projekta, općina Travnik, Novi Travnik, Busovača i grada Zenica. Radi se o ukupnom iznosu od dva miliona eura za infrastrukturalnu podršku, uz koji je pridodato i 500.000 eura za jačanje unutrašnjih kapaciteta ovih preduzeća. Radi se o bespovratnim sredstvima, s tim da preduzeća imaju obavezu da namjenski koriste sredstva za unapređenje poslovanja, izjavio je za Oslobođenje Ernad Granić, direktor JP Regionalni vodovod Plava voda Travnik.

Prema Granićevim riječima, grant će konkretno doprinijeti poboljšanju vodosnabdijevanja za sve stanovnike ovih općina/grada, a proglašenje je i potvrda toga da je realizacija cjelokupnog projekta Plava voda od međunarodnih institucija ocijenjena izvjesnom.

Također, ovo proglašenje ima i moralnu dimenziju, a to je da iznos granta koji se ovim putem osigurao uveliko prelazi sumu svih dosadašnjih troškova koji su nastali u posljednjih deset godina koliko su trajale pripreme projekta Plava voda.

– Sljedeći korak je najbitniji, a to je eksproprijacija. Preduzeće treba da kompletira zahtjev za rješavanje imovinskopravnih odnosa, da ga proslijedi imovinskopravnim službama u svim općinama i gradovima koji su dio projekta i da taj proces počne, da se obnovi javni interes koji je na Vladi Federacije BiH, i da sredstva legnu na račun kako bi mogao početi proces otkupa zemljišta, rekao je Granić.

Podsjetimo, radi se o više od 800 parcela, od čega je nekih 70 posto zemljišta državna imovina.

GODISNJICA
MARKETING