Portal 072info

Grčka ovog ljeta očekuje rekordnih 20 miliona gostiju

Grčka ovog ljeta očekuje rekordnih 20 miliona gostiju. A to je rast od deset posto u poređenju s prethodnom, isto tako rekordnom godinom. Izgleda da će turizam i ovog ljeta biti “pojas za spašavanje” grčke ekonomije, izvještava Al Jazeera.

More, sunce i historijske znamenitosti oduvijek su mamili turiste u Grčku. Ni brige zbog socijalnih nemira te mogućeg izlaska iz eurozone nisu turiste odvratile od ljetovanja u toj zemlji. A sada, s obzirom na to da država pokazuje znakove ekonomskog oporavka, broj posjetilaca je naglo porastao.

Andreas Andreadis, predsjednik grčke Turističke konfederacije, kazao je: “Grčka je ponovno u modi, to je dobra vijest. Sa svih strana čujem: ‘Idemo u Grčku ove godine’.

To je zaista odlična vijest za zemlju i njenu ekonomiju“. Turizam Grčkoj donosi najviše novca. Na njega otpada gotovo petina grčkog bruto društvenoga proizvoda. Tokom krize vlasnici hotela i restorana obarali su cijene kako bi privukli posjetioce i bili konkurentni ostalim turističkim destinacijama.

Čini se da je to donijelo rezultate. “Mislim da su cijene u hotelima pristojne, ali ni u restoranima nisu loše“, rekao je David Abramovic, turista iz Californije.

Turista iz Holandije Peter Maijderwijk je dodao: “Bilo je zaista tužno gledati kako kriza pogađa Španiju, Portugal, Italiju i Grčku. Da, bilo je mnogo finansijskih razloga, ali to nema veze sa zemljom i ljudima koji u njoj žive“. Grčka ove godine očekuje prihodo od turizma od 13 milijardi eura. Nakon šest uzastopnih godina recesije, grčka ekonomija će tokom 2014., prema prognozama, ostvariti rast od 0,6 posto.

Zemlja se izvukla zahvaljujući 240 milijardi eura kredita MMF-a i Evropske unije, u zamjenu za provođenje strogih reformi. Turistički rast trebao bi stvoriti 50.000 novih radnih mjesta. Iako to neće riješiti problem visoke nezaposlenosti od 27 posto, ipak je značajan korak ka povratku Grčke tituli “dragulja Mediterana”.

Tuzlanski.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box