Greif priznao ubistvo 8.000 Bošnjaka, a njegova komisija i dalje negira genocid

1639073722 000 1V05CK 750x487 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Komisija Vlade RS koja je sačinila kontroverzni izvještaj o stradanjima u Srebrenici saopštila je da nema namjeru da mijenja podatke u konačnom izvještaju koji je sastavila i da je “neosnovano ono što je u vezi sa tim nedavno objavljeno u izraelskoj štampi”, javlja Srna.

“Predsjednik Komisije (Gideon Greif) nije dao izraelskoj štampi nikakvu zvaničnu izjavu, tako da je ono što je ove sedmice objavljeno u izraelskoj štampi neosnovano”, naveli su iz Komisije.

Iz Komisije je, u vezi sa nedavno objavljenim člankom u izraelskoj štampi, saopšteno da su do podataka došli nakon godinu i po mukotrpnog rada, te da su oni jednoglasno prihvaćeni od svih članova.

“Ukoliko ubuduće stignu novi naučni podaci, historijski i činjenično zasnovani?!” –  ova komisija će ih ispitati sa svom potrebnom ozbiljnošću, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o ličnim napadima usmjerenim protiv predsjednika Komisije, ovo tijelo navodi da su pojedinci Greifa nazvali “negatorom genocida”.

“Čak se insinuiralo da bi profesor Greif lagao o genocidu kao rezultat korupcije. Ovakve neosnovane, brutalne i zlobne optužbe nemaju za cilj samo uništavanje lične reputacije i integriteta Greifa, već dodatno i njegove borbe protiv antisemitizma i pet decenija njegovog naučnog rada o Holokaustu i dokumentovanja neopisivih patnji žrtava Holokausta”, istakli su iz Komisije.

“Što se tiče optužbe za poricanje genocida, Komisija nikada nije dovela u pitanje temeljne činjenice o masakrima, niti obim žrtava na svim stranama, jer se ne bi usudila da pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj žrtvi srebreničke regije”, naveli su iz Komisije.

Iz Komisije su naglasili da se termin genocid “nikada ne smije obesmisliti i banalizovati, a zbog čega izražavaju zabrinutost i mnogi svjetski naučni i stručni autoriteti”.

Komisija Vlade RS koja je sačinila kontroverzni izvještaj o stradanjima u Srebrenici još jednom je negirala da se u ovom gradu dogodio genocid, iako je to utvrđeno u nizu presuda Međunarodnog suda u Haagu, navodeći da se “vojna akcija u malom dijelu BiH, gdje su starci, žene i djeca dovođeni na sigurno, dok su jednim dijelom vojno sposobni muškarci ubijani”, ne može porediti sa genocidnim užasima u njemačko-nacistički okupiranoj Evropi ili u Ruandi!

Podsjećamo, izraelski historičar i predsjednik kontroverzne komisije Vlade RS Gideon Grief je izjavio za Haaretz da planira da objavi “pojašnjenje” tog izvještaja.

Grief je tom prilikom priznao da je napravio grešku kada je govorio da je u Srebrenici ubijeno preko 3.700 Bošnjaka i priznao je kako je stvari broj – 8.000.

“Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije: oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo; mi to prihvatamo. Naravno, mi osuđujemo zločine. A mi ćemo to učiniti još snažnije u našem pojašnjenju,” rekao je Greif.

Njegova izjava izazvala je niz reakcija, a mnogi smatraju da Greif samo “pokušava spasiti svoju narušenu reputaciju”.