Portal 072info

Greška na kalendaru: Postoji vijekovima, a niko je ne vidi

44E7AC75 5D9D 4665 AA98 98E3A16FDFF1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Evropi, a kasnije u cijelom svijetu, u upotrebi su nazivi mjeseci ustanovljeni u kalendaru starog Rima prije više vijekova. Međutim, ti nazivi su nedosljedni i sami sakupljeni iz raznih epoha, a mnogi ljudi ni ne znaju da kriju jednu “grešku”.

U kalendaru koji danas koristi najveći dio svijeta, pet mjeseci nosi naziv po bogovima rimskog Panteona – Janus, Februs, Mars, Maja, Junona. Za dva su imena, u svoju čast, stvorili carevi – jul (Gaj Julije Cezar) i avgust (Gaj Oktavijan Avgust).

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Aprilu ime dolazi od glagola (latinski “aperire”, što znači raskrivati), a četiri mjeseca imaju numeričke nazive – septembar, oktobar, novembar i decembar, prenosi Istorijski zabavnik.

Upravo tu se potkrala greška jer su ta “brojčana imena” neodgovarajuća – deveti mjesec se naziva sedmim (septembar), deseti osmim (oktobar), jedanaesti devetim (novembar), a dvanaesti desetim (decembar).

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Kako je došlo do zabune

Prvi rimski kalendar u vrijeme Nume Pompilija je imao samo deset mjeseci. Tako je i bilo predviđeno da septembar bude sedmi, oktobar osmi i tako dalje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Problem je nastao već poslije Nume kada su uvedena još dva mjeseca i to na početak godine koja je do tog trenutka počinjala u martu. Prije ovog mjeseca tada su “umetnuti” januar i februar.

Niko se nije sjetio da se mjesecima koji su imena nosili po svojim rednim brojevima, imena usklade s njihovim novim mjestom u godini. Tako je sedmi mjesec postao deveti, osmi deseti, deveti jedanaesti, a deseti dvanaesti.

I tako zapravo najveći dio svijeta i danas uči nazive mjeseca “sa greškom”.

Podijelite članak
  • 16
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6