Greške u korištenju pegle za kosu

Greške u korištenju pegle za kosu

ironing hair

Korištenje pegle za kosu ženama je danas postala uobičajena praksa iako smo svjesni štete koju nanosi. Potrudite se da manje oštećujete kosu prilikom korištenja pegle za kosu, a u nastavku teksta otkrivamo par najčešćih grešaka koje žene prave prilikom korištenja pegle za kosu.

Ako je kosa još vlažna

Postoje posebne pegle za ravnanje vlažne kose, ali ni stručnjaci vam ih sigurno neće preporučiti. Pogotovo ako koristite običnu peglu za kosu, dok je ona još mokra i vlažna. Obavezno dobro osušite kosu i sačekajte još neko vrijeme pa tek onda počnite sa peglanjem kose.

Zaštitna sredstva

Prije korištenja pegle, kosu bi trebalo da zaštitite serumom, sprejom, uljem ili nekim drugim zaštitnim sredstvom koji štiti kosu od toplote. Bez toga, vaša kosa će se vrlo brzo oštetiti i izgubiti prirodni sjaj.

Jačina pegle

Na peglama uglavnom postoji opcija za podešavanje jačine toplote. Izbjegavajte da stavljate na maksimalnu jačinu jer ćete tako oslabiti vlasi, a kao rezultat javit će se ispucali vrhovi i oštećena kosa.

Predugo peglanje kose

Nemojte isti pramen nekoliko puta izlagati velikoj toploti. Ako je moguće, svaki pramen što je više moguće izravnajte četkom prije samog peglanja. Kod peglanja idite sporo, toliko da peglu držite na jednom mjestu svega nekoliko sekundi. Što je duže držite, više oštećujete kosu.

Koristite predebele pramenove

Ukoliko je pramen koji peglate prevelik, toplota se neće ravnomjerno rasporediti i dovoljno ispeglati. Tako ćete peglu duže držati na kosi, što nije preporučljivo.

Široke pegle za kosu

Pegle s preširokim pločama teže dolaze do samog korijena vlasi. Koristite peglu s keramičkim pločama širine 2,5 centimetra.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE